Новият шеф-парашутист на Румен Радев в „Пирогов“ си написал заплата от 25 000 лева

0
633
Новият шеф на "Пирогов" е взимал по-висока заплата от директора Балтов.

От документи става ясно, че той е получавал трикратно по-висока заплата и от директора проф. Балтов

Страхотен скандал взривява най-голямата болница в България „Пирогов“ след рокадите на екипа на Румен Радев там. Това сигнализира в писмо до „Ретро“ медик, който работи от години в клиниката му.

Лекарят е шокиран, че служебният кабинет на президента е назначил на поста на мястото на проф. Асен Балтов за изпълнителен директор Иван Поромански.

Причината е, че аферите с него са известни на цялото лечебно заведение и той не се ползва нито с уважението на колегите си, нито с необходимите качества и авторитет да ръководи най-голямата в страната болница.

В сигнала до „Ретро“ медикът, чието име не публикуваме, за да не бъде преследван от болшевишката власт на Радев, е приложил и справка от възнагражденията на Поромански, ръководил доскоро клиниката по гнойно-септична хирургия.

От документа става ясно, че той е получавал трикратно по-висока заплата дори от директора проф. Балтов, а още по-скандалното е, че той сам е определял размера й, преди порочната му практика да бъде стопирана от шефа преди 2 години.

Поромански е прибирал в някои месеци по 29 000 лева, а за 2019 г. с написаните от него самия бонуси е гушнал над 221 000 лв!“Скандалът се разрази в края на 2019 г., когато се видя от общата справка, че той е най-скъпоплатеният лекар в цялата болница. Взимал в пъти повече от директора проф. Балтов, че даже и от светилото в неврохирургията проф. Габровски!“, разказва медикът в сигнала.

Заплатите на Поромански.

По думите му в отделението на Поромански не били толкова учудени от размера на възнаграждението му, тъй като виждали как живее, а и знаели по какъв начин като шеф на клиниката еднолично разпределя бонусите под формата на допълнително материално стимулиране. „Всеки шеф на клиника сам решава как да бъдат разпределяни ДМС-тата на екипа.

Обичайната практика е да има за всички, а лекарите да получават еднакви суми. При нас обаче не е било никога така. Тъстият пай отиваше за Поромански и в справката, която ви изпращам се вижда, че от октомври 2018 г. до ноември 2019 г. той е взимал между 15 и 30 000 лв. всеки месец, които сам си е писал“, уточнява още лекарят.

За порочната практика е било наясно едно лице – директора по икономически дейности Лучия Добрева, която отговаря именно за преглед на въпросните ДМС-та и разпределението на бюджета по клиники. В края на 2019 г. обаче огромните суми правят впечатление и на изпълнителния директор проф. Балтов и по думите на медика в сигнала до „Ретро“ изведнъж тогава тлъстите приходи на Поморански секнали.

„Сами може да си направите извода защо именно той е човекът, който силно мрази проф. Балтов и с радост зае мястото му. Просто никой друг в болницата нямаше как да се съгаси на подобно предателство и безчестие, имайки предвид фалшивите обвинения на НЗОК и Стойчо Кацаров. Балтов обаче секна далаверата на Поромански и сега той си отмъщава.

Тогава пострада от скандала и Лучия Добрева и сега се говори, че двамата са в комбина, а той ще я направи свой заместник на мястото на проф. Габровски. Представяте ли си такива хора да сменят най-именития ни неврохирург?! Дано да ни помогнете, защото откакто дойде служебното правителство, в болниците е кошмарно“, завършва сигнала си медикът.

От изпратената справка пък е видно, че назначеният от кабинета на Румен Радев за шеф на „Пирогов“ Поромански доста е прекалявал с прибирането на държавни здравни средства в джоба си. За 2017 г. той е взел общо малко над 68 хил. лв., а през 2018 г. изведнъж прибира двойно повече.

Това явно му дава кураж да продължи и през цялата 2019 г. да си надписва огромни бонуси под формата на ДМС и месеци поред взима над 20 000 лв., като през август за отпуската си е написал дори 29 000 лв.!

Така за цялата 2019 г. е гушнал от бюджета 221 683 лв.

Скоро обаче далаверата му е спипана от ръководството и започва да получава двойно и тройно по-малки суми, колкото взимат и останалите шефове на клиники. Само може да се гадае какви бонуси ще пише сега на себе си като директор, както и ортачката си Лучия Добрева.