Ново поскъпване на природния газ през декември

0
131
Снимка: Нова тв

Цената на синьото гориво е с около 10% по-висока от тази за ноември

Природният газ поскъпва отново през декември. Това става ясно от прессъобщение на КЕВР. Цената на синьото гориво за декември е с около 10% по-висока от тази за предходния месец.

КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 декември 2021 г. в размер на 102,33 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец ноември утвърдената от регулатора цена беше 93,19 лв./MWh. Комисията е взела решението си след анализ на представените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи и изчисления съгласно ценовия модел, се казва още в съобщението.

„Увеличената цена на природния газ за декември е в резултат на нарастване на цените на международните газови пазари през последните дни на ноември. Отчитайки промяната в ценовите тенденции, на откритото заседание на 25.11.2021 г. от страна на „Булгаргаз“ ЕАД прогнозираха, че цената на синьото гориво за българския пазар за декември се очаква да бъде малко по-висока от предложената в заявлението на дружеството от 10.11.2021 г. Независимо от това, по данни на „Булгаргаз“ ЕАД, цената, която дружеството предлага за българския пазар остава с около 35% по-ниска от цените на европейските газови хъбове. По този начин за потребителите у нас се осигурява значително ценово предимство, в сравнение с потребителите в Европа“, уточняват от КЕВР.