НС избра председател на КЕВР – стария председател Иван Иванов

0
46
ток
Иван Иванов, шеф на КЕВР

И след като се разведохте с управлението, продължавате да се държите арогантно, особено в момент, когато са нужни важни решения, обърна се към ПП Рамадан Аталай

Със 132 гласа „за“, 2 „против“ и 8 „въздържал се“ парламентът официално върна начело на Комисията за енергийно и водно регулиране стария ѝ председател Иван Иванов. Предложението за това бе вкарано извънредно в програмата на Народното събрание от „Има такъв народ“.

Преди дни Конституционният съд реши, че изборът на настоящия председател Станислав Тодоров е противоконституционен, което наложи търсенето на вариант, за да може регулаторът да продължи да функционира.

В пленарната зала се стигна до ескалация на напрежението и размяна на грозни реплики по време на дебатите, свързани с това дали Иван Иванов да бъде възстановен на поста. В крайна сметка предложението на ИТН бе подкрепено от ГЕРБ и ДПС.

Въпреки гръмките призиви за решение на проблема, заради което и държаха мандата дълго време, от БСП въобще не участваха в гласуването.

Според Ива Митева, след като е обявен за противоконституционен изборът на Станислав Тодоров, то тогава Иван Иванов не е напускал поста като шеф на КЕВР.

„Няма как, отивайки на избори, да оставим КЕВР без председател. Това означава да няма кой да свиква съставите, да разписва актовете и това би поставило под угроза работата на комисията до конституирането на нов парламент“, обясни Ива Митева.

Тя разкритикува бившите си коалиционни партньори, че поради лоша коалиционна култура са провалили работата на парламента и вземането на важни решения. Обвини ги в аматьорщина.

„От първия ден наложихме мораториум върху цените – започнахме с противоконституционен акт и завършваме с такъв“, изрази възмущение Митева.

Тя посочи, че в момента в КС са атакувани повече актове, приети от това НС, отколкото през 2020 година.

„Смешно е партия, която подмени вота на избирателите, да говори за коалиционна култура“, отвърна й Николай Ангов от ПП.

„Започнахме с противоконституционен акт, завършихме с противоконституционен акт“, отговори му на свой ред Ива Митева.

„Вашето време свърши, но това не означава, че нямате право да се кандидатирате още веднъж и да се появите тук по-обучени“, обърна се Рамадан Аталай от ДПС към ПП. Той призова цялата зала да подкрепи проекторешението.

„И след като се разведохте с управлението, продължавате да се държите арогантно, особено в момент, когато са нужни важни решения. Продължавате ли я, прекратявате ли я тази промяна, подкрепете това предложение. Поне не позволявайте на Кирил Петков да влезе и в ядрената енергетика“, призова бившите вече управляващи Аталай.

„Убедена съм, че президентът Румен Радев ще свърши своята работа, нека ние свършим нашата“, обърна се Росица Кирова от ГЕРБ към БСП.

За законодателна надменност на мнозинството критикува Петър Петров от „Възраждане“. И обяви, че ще се въздържат при вота.

„Иван Иванов е възстановен на база на решението на КС и защо правим истории сега тук“, попита Радомир Чолаков от ГЕРБ.

„Няма да участваме в това гласуване и няма да подкрепим подобно искане“, обяви Борисов Гуцанов от БСП. Той обърна внимание, че социалистите са предлагали устойчиви решения на всички проблеми с програмата си, която не бе допусната до гласуване в пленарната зала вчера.

Според Теменужка Петкова от ГЕРБ заради арогантността на управляващите може да се срине енергийната система. Абсолютно безотговорно поведение през цялото време, обвини тя властта.

„Тотална когнитивна нищета“, видя и Томислав Дончев в мнозинството. „Довиждане“, обърна се той към тях.

„Не сме злонамерени“, каза и Любен Дилов от ПГ на ГЕРБ. Да сте живи и здрави“, пожела на свой ред депутатът от ГЕРБ-СДС на управляващите.