Няма пострадали българи при инцидента в Пирот, външно министерство посъветва да не се пътува натам

0
34
България
Външно министерство реагира остро на руското посолство.

Кметът на града обяви бедствено положение

Няма пострадали българи при инцидента в Пирот, където дерайлира български товарен влак, натоварен с амоняк. Това каза за БНТ българският консул в Ниш Димитър Цанев.

„Първата информация за инцидента получихме от наши сънародници, които потърсиха връзка с генералното консулство в Ниш. След преглед на шест от тях се оказа, че състоянието им не е притеснително и са освободени към настоящия момент. Има пострадали 51 сръбски граждани и доколкото знам – гръцки граждани, които са в състояние, налагащо болнично лечение. Един или двама от тях са с опасност за живота“, заяви още Цанев.

„Обявено е извънредно положение в Пирот, което налага гражданите да се въздържат да излизат от домовете си. Отменени са учебните занятия. Ние, от МВнР, сме отправили препоръка към нашите сънародници, които имат намерение да пътуват към Пирот и района, да се въздържат от това“, посочи още Цанев.

Кметът на Пирот Владан Васич обяви извънредно положение в града поради високата концентрация на амоняк в атмосферата. До нея се стигна след инцидент с влакова композиция в района на тунел Сопот, съобщават от МВнР.

Препоръчва се на жителите в района да не напускат домовете си, а училищата няма да работят днес.

Към 22:00 ч. нямаше данни за пострадали и хоспитализирани български граждани, освен пет лица, които след като са били прегледани, са били пуснати от болницата в Пирот. Препоръчва се на българските граждани да избягват посещение на Пирот в следващите няколко дни.

При нужда от съдействие български граждани мога да се свържат с дежурен телефон на ГК Ниш 00381668408062.