Няма вече „протестни“ партии

0
248
Димитър Ганев

Очаквам ГЕРБ да излязат от изолацията, казва политологът Димитър Ганев

„Може да се очаква още по-ниска избирателна активност и ново Народно събрание с ниска легитимност. Вероятно ще видим управление, което не стъпва на голяма обществена опора“, заяви пред БТВ политологът Димитър Ганев.

Според него те ще са или „2 в 1“, или в три поредни недели, като именно вторият вариант може да измори електората и да понижи още повече активността. Според Ганев има вероятност на следващи избори ГЕРБ отново да заеме първа позиция.

„Няма вече такова явление като протестни партии, няма и да има, защото вероятно ще бъдат в много силна конфронтация. Ситуацията ще е много по-различна. Очаквам ГЕРБ да излязат от изолацията, в която бяха досега, и когато те вземат мандат, вече въобще няма да изпаднат в сценарий, при който само го връщаха на президента“, смята Димитър Ганев.

По отношение на политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев политологът посочи, че е от важно значение дали този проект ще бъде реализиран преди изборите и дали ще бъде легитимиран от самия президент.

„Ако се окаже, че е пропрезидентски проект, това би могло да взриви отношенията между Радев и БСП, както и отношенията му с ИТН, които изразиха подкрепата си за Радев, но пък се скараха със служебните министри именно в лицето на Петков и Василев“, коментира Ганев.