Нямало връзка между връщането на Божков и убийството на Алексей Петров

0
108
Адвокат Георги Гатев защитава Васил Божков. Снимка: 24 часа

Божков предприе действия за връщането в страната, след като в България се случиха събития, свързани със съдебната власт, и след като прекратиха едно от делата срещу него, твърди адвокатът му Георги Гатев

Няма връзка между завръщането на Васил Божков в България и убийството на Алексей Петров. Това стана ясно от думи на адвоката на бизнесмена Георги Гатев пред Нова тв.

Божков въобще не е бил застрашен. Това, което се случи, е чисто съвпадение. Той е подал молбата преди няколко месеца, получи разрешение няколко дни преди убийството и взе първия възможен полет, отговори Гатев на въпрос има ли връзка връщането на Божков с убийството на Алексей Петров. В събота съдът остави Божков за постоянно в ареста.

Гатев коментира и изнесените от прокуратурата данни за комуникация и контакти с руски бизнесмени, санкционирани от ЕС, сред които и Евгений Пригожин.

Тази информация, която бе изнесена от прокурора за връзки и контакти, няма нищо общо към делото за хазарта, в него няма факти и обстоятелства, които навеждат за връзки с чуждестранни лица, каза Гатев.

Тези твърдения все още не са доказателства. За да бъдат такива, трябва да има обвинения за настоящ или бъдещ наказателен процес. Ако има такава информация и са събрани такива факти – възможно е да има такава информация, това не го отричам по принцип, но зависи каква е целта на тази информация, какво тя съдържа, каква е същността на тези разговори, коментира Гатев.

Нищо не знам за тези отношения, те не са били предмет на разглеждане по делата, по които Божков е обвиняем. Никога не го е касаело и не е ставало въпрос по нито едно от тези дела. Това е нова информация, която не е съотносима и не мога да взема отношение по тези въпроси, допълни адвокатът. Това са нови обстоятелства, които никога не сме коментирали по отношение на него. Защо досега не е повдигнато обвинение по тях, Божков е обвиняем от 2020 г. Ако има такива данни за извършено престъпление, той би следвало по някакъв начин да бъде подведен под отговорност. Това не е направено, защото в тази информация няма никакви данни за престъпление от негова страна.

Тази информация цели две неща – съвсем целенасочено да бъде изложена в съдебното заседание, да бъде чута от медиите и да се лансира в обществото, да бъде компрометираща по отношение на Божков, заяви Гатев.

Не е основната причина да свидетелства. Той имаше други намерения, много отдавна искаше да се върне в България. Имаше информация, че иска да свидетелства, но това не означава, че по отношение на него ще отпаднат тези обвинения, обясни адвокатът му на въпрос дали Божков ще свидетелства срещу бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

Не е ставало въобще въпрос и не сме коментирали въобще тази тема с него, защото още при пристигането му му връчиха призовка, че ще бъде разпитан като свидетел на определени дати. Така че не сме разговаряли и той няма по това дело дори определено процесуално качество, допълни Гатев. И обясни, че е адвокат по наказателните дела на Божков, които са отделна тема.

По това, за което говорите, има друго дело, по което ще бъде разпитан като свидетел, допълни Гатев.

Да, знам, и то отпреди 3 г., защото по отношение на този случай има повдигнато обвинение, коментира Гатев по повод опита за изнасилване на бившата шефка на комисията по хазарта Мария Филипова. Разбира се, че не признава вина, обяви адвокатът за клиента си.

Божков предприе действия за връщането в страната, след като в България се случиха събития, свързани със съдебната власт, и след като прекратиха едно от делата срещу него. Но поради известни причини, имаше пречка да напусне страната и едва преди известно време му разрешиха, обясни Гатев на въпрос дали Божков е имал забрана да напуска Дубай. Напомни, че прокуратурата няколко пъти е искала връщането на Божков от Дубай, но властите там действали по друг начин.

Явно прокуратурата не си върши работата, защото от три отделни държави отказват да уважат нейни искания за екстрадиция, допълни адвокатът.

Това, че Божков го е нямало в България, не е основание за взимане на тази мярка за неотклонение. Ако беше в България, щеше да е навън без нито една мярка, както са неговите съучастници. Ако беше тук – щеше да е навън без нито една мярка. Тя се взима като отмъщение, затова, че не бе в България, коментира още Гатев./24 часа