Общинари: Служебното правителство иска да спре парното в София, за да спечели Радев изборите

0
647
парно
Снимка: архив

Компенсации за частните фирми – да, за „Топлофикация“ – не, защо пита Георги Георгиев

„Булгаргаз е най-големият лихвар на „Топлофикация“. Десетки милиони се плащат лихва годишно. Освен това тепърва ще растат задълженията към тях заради рязкото покачване на цената на природния газ. Тоест в този дълг на „Топлофикация“ няма нищо извънредно до момента за старите периоди, ако го сравните с преди 2, 4 или 6 години. Задълженията са били много повече“, каза на брифинг председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев.

Той обвини държавата в безотговорно поведение и настоя директорът на „Булгаргаз“ да прояви повече разум, както и Министерство на икономиката и на енергетиката, които са принципал.

Георгиев заяви, че не може да се мери с двоен аршин – да се компенсират частните заводи, а „Топлофикация- София“- не.

„Така, както се дават компенсации на частния сектор, да се дават и на Топлофикация. Уви, оглушително мълчание през последните 20 дни. Проблемът е, че ние от преговорния екип няма с кого да преговаряме, няма и отговори на писмата ни. По-лошото е, че не беше чут механизмът ни за компенсация. Вече е късно да се предприемат мерки за компенсация на „Топлофикация София“. Няма как заводът на бизнесмена Х да се компенсира, а заводът на всички софиянци – Топлофикация, който се захранва на газ, която поскъпва да бъде дискриминиран“, заяви той пред медиите.

И попита – редно ли е над 20 дни от „Московска“ до „Дондуков“ да не може да се установи пряка връзка.

София няма да остане без парно, успокои председателят на Столичния общински съвет. По думите му това дружество има социална функция. От 30 млн.лв. приход на „Топлофикация“ за октомври 20 млн.лв. са били платени на „Булгаргаз“.

„Топлофикация София“ обслужва дълговете си регулярно. Над 75% от задълженията за тази година са платени, каза от своя страна общинският съветник Прошко Прошков.

„Договорът е феодален. Настоящето правителство е наето да обслужва предизборната кампания на своя принципал – Румен Радев. Гледат втренчено кризите от лятото“. Той настоя да се разбере откъде идва дълговата спирала.