Обявиха бедствено положение в Свиленград и Тополовград заради пожари

0
24
Снимка: архив

Огънят тръгна към Турция

Заради пожари, които избухнаха днес в общините Тополовград и Свиленград, се обявява частично бедствено положение със заповед на областния управител Гинка Райчева. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Хасково. Според информация на оперативния център огънят е навлязъл и в съседна Турция, допълниха от държавната администрация, предаде БТА.

Според информация, разпространена оттам по-рано днес, в двете общини в Източна Сакар планина бушуват три-четири пожара. Разпоредена бе евакуация на жителите на свиленградските села Варник и Маточина. От домовете си са били изведени трима жители на тополовградското село Присадец. Пред БТА кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев каза, че за Варник и Маточина мярката е по-скоро превантивна.

В пресцентъра на държавната управа в Хасково нямаха информация дали вече общо около 12-те жители на двете села са изведени на безопасно място.

Засега засегнатите територии са над 10 000 декара, уточниха от областната администрация. На място работят 16 противопожарни автомобила и техника на Държавно горско стопанство. Има силен вятър, което е предпоставка за разширение периметъра на пожарите.