Огромен пожар изпепели 15 къщи в кюстендилско село, две жени са в болница след обгазяване

0
23
Снимка: архив

Военнослужещи гасят пожара в боровата гора над карловското село Розино

Пет пожара са активни в Кюстендилско. Най-сериозна е ситуацията в Долно село, съобщава Нова.

Пожарът там се разрази миналата вечер. Изпепелени са поне 15 къщи. Огънят е тръгнал от махала на селото и бързо е стигнал до центъра. Сред изгорелите къщи има необитавани и такива, които са използвани за почивка. Две жени са откарани в болницата в Кюстендил, тъй като са припаднали поради обгазяване.

В Кюстендилско бушуват още няколко пожара, а огнеборците се опитват да ги овладеят.

„Ситуацията е тревожна. Огънят все още тлее на 2-3 места. Щетите са много – има 5 махали с по 5-6 изгорели къщи, плюс 2-3 стопански постройки. Училището също изгоря”, каза кметът на селото.

„В една от махалите е имало късо съединение на електропроводници, тъй като самите жици не са опънати. При вчерашния бурен вятър са се доближили, получила се е искра, паднала е на земята и така се е възпраменил огънят. Вятърът го донесе и до центъра на селото”, каза още той.

„Нямаме хора, които остават без дом, тъй като повечето къщи са изоставени. Само в една от къщите живееха хора, но те имат нова и са се нанесли в нея”, добави кметът.

В същото време военнослужещи гасят пожара в боровата гора над Розино. 58 военнослужещи и 8 единици специализирана техника се включват в борбата със стихията. Пожарът е прехвърлил ивицата, която беше изградена в източната част. Той бушува на два фронта, а местността е труднодостъпна. 58 военнослужещи и 8 единици специализирана техника се включват в борбата със стихията.

Три захода с гасене отвисоко, с вероятност за поне още един, вече е направил специализирания хеликоптер над разрастващия се горски пожар над карловското село Розино.

Големият горски пожар лумна вчера по обед в гористата местност над карловското село Розино. По неизяснени засега причини е пламнала борова гора, а пламъците обхванаха и по-широки горски масиви от Стара планина.

Няколко огнища са пламнали от Розино до Клисура само в рамките на час в понеделник следобед. Високите температури са причина огън да обхване и част от землището на Клисура и Христо Даново. В Клисура гори горски масив, а в Христо Даново розов масив.