Охраната на Сметната палата не допусна отстранения председател Цветан Цветков

0
53
Цветан Цветков Кадър: Нова тв

Има решение на НС и процедура за номинации на председател на институцията, опреден е временно изпълняващ длъжността, заяви и.д. председателката Горица Грънчарова-Кожарева

Охраната на Сметната палата не допусна в сградата отстранения и възстановен от КС председател Цветан Цветков.

„Току-що охраната отказа да пусне законно избран председател на Сметната палата, който беше възстановен с решение на КС. Това стана по силата на една нищожна заповед, издадена от г-жа Горица Грънчарова–Кожарева”, каза Цветан Цветков.

Той се закани до 10 дни да даде специална пресконференция, заедно с други негови освободени колеги, на която ще дадат отчет за работата си последните 8 години и ще разкрият интересни факти, които са се случили после в Сметната палата.

„Аз ги знам, но искам да разполагам и с документи. Не искам да бъда голословен, става въпрос за одитни доклади, които са забавени „на трупчета”. Става въпрос за прекратени административно наказателни преписки”, каза Цветков.

Той каза, че ще очаква съдът да се произнесе и той да може да влезе в Сметната палата.

„Няма да допуснем г-н Цветан Цветков да влезе в Сметната палата въпреки всичките му медийни изяви“, заяви пред БНТ вчера и.д. председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева.

На 20 януари т.г. 48-ото Народно събрание освободи Цветан Цветков от ръководното място в одитния орган. Извънредната точка в дневния ред на парламента беше внесена от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“. Горица Грънчарова бе избрана на мястото на Цветков като временно изпълняваща длъжността.

На 22 юни Конституционният съд реши, че освобождаването на Цветков е било противоконституционно.

Горица Грънчарова-Кожарева обясни, че след това Народното събрание е взело ново решение на 7 юли, с което е удължило срока за номинации на председател на институцията и е определило за изпълняващ длъжността председател на Сметната палата нея, поне до избора на постоянен председател.

Грънчарова-Кожарева посочи, че вчера е сезирала главния прокурор за забавени над 20 одита, включени в годишните одитни програми на Сметната палата за периода 2016-2021 г. Дирекцията, която е на пряко подчинение на Цветан Цветков, не е представила правни становища по одитни доклади. По думите ѝ се говори за организационен проблем.