Окончателно е оправдан бивш болничен шеф за задържани в КТБ над 5 млн. лева

0
34
Болница „Света Анна“ в София. Снимка: Архив/24 часа

Делото срещу Димитър Димитров бе заведено преди 5 г.

Бившият директор на столичната университетска болница „Света Анна“ Димитър Димитров е окончателно оправдан по делото за безстопанственост, заведено срещу него преди 5 години, показа проверка на „Лекс“.

Прокуратурата го обвини, че като шеф на УМБАЛ „Света Анна“ не е положил достатъчно грижи за имуществото на болницата и то било разпиляно, тъй като при фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) дружеството имало над 5 млн. лева по сметки там, а е имало изискване парите да бъдат разпределени в няколко банки. Разследването срещу Димитров започна, след като бившият здравен министър Петър Москов каза, че ще сезира прокуратурата.

„Седем милиона са бастисани. Ще попитам обвинението носи ли отговорност той за неизпълнение на решението парите да се разпределят в различни банки“, каза Москов през 2015 г., а три години по-късно д-р Димитров беше пратен на съд.

През 2019 г. Софийският градски съд го призна за виновен, че като не е изпълнил навреме постановление на правителството за разпределение на парите на болницата в няколко банки, са последвали значителни щети за „Света Анна“, изразили се в това, че тя не е можела да изтегли над 4,8 млн. лева от сметките си. За това бившият директор беше осъден на пробация. Година по-късно Софийският апелативен съд оправда Димитров, като посочи, че деянието, за което е обвинен е несъставомерно, а с този извод сега се съгласи и Върховният касационен съд.