Онзи Петър – масонът, консулът на Барбадос, консултантът на БСП и подозираният в плагиатство юрист, пак изплува

0
781
Петър Илиев

Номиниран този път за шеф на МВР

Неуспял кандидат-мининстър на правосъдието в първия проектокабинет на ИТН, неуспял кандидат-премиер в тайните преговори на ИТН с ДБ и ИБНИ, днес Петър Илиев е кандидат-министър на вътрешните работи в правителството на Пламен Николов.

Двете партии се обявиха против номинацията му за премиер, но това не отказа ИТН.

Петър Илиев е масон, консул на офшорна държава и бивш консултант на БСП.

Адвокат Илиев е преподавател в юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ и почетен консул на Барбадос. 43-годишният юрист е бил консултант на ПГ на БСП в 44-ото Народно събрание. Ключови юристи подчертаха, че усетът към преподаването и доброто отношение към студентите адвокатът вероятно е наследил от покойния си баща, който навремето е преподавал в академията на МВР по направлението на “Държавна сигурност”, пише „Труд“.

През 2016 г. участва в организацията на референдума на Слави Трифонов. След това юристът влиза в експертния екип на партията „Има такъв народ“.

Илиев е бил в борда на директорите на „Краун Медия“, преди фирмата да бъде закупена от майката на Делян Пеевски, Ирена Кръстева, съобщава bird.bg. Като допълнение Илиев е бил и в управителния съвет на ТВ7 в периода 2006-2007, където в момента се помещава телевизията на неговия лидер в крайния квартал „Левски Г“.

Илиев е част от две пловдивски масонски ложи – „Пълдин“ и „Слънце“, които са част от Обединена Велика ложа на България. Соченият за кандидат-премиер от партията на Слави Трифонов стартира своята кариера от ложата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров Сдружение „Ложа Слънце Ориент-Пловдив“.

Съмнения в плагиатство на Петър Илиев изразили редица юристи от Софийския университет, достигнали и до официалните държавни институции.

Няколко юристи сигнализирали Клуб Z, че в техните среди отдавна се обсъжда фактът, че десетки страници текст от една от книгите на Илиев са буквално идентични с части от докторската дисертация на друг юрист от Юридическия факултет на Софийския университет – доц. д-р Наталия Киселова.

Наталия Киселова и Петър Илиев Снимки: Клуб Z

“Без коментар”, е краткият отговор на Киселова на въпрос на Клуб Z.

Според няколко източници на сайта, независими един от друг, книгата, в която са публикувани идентичните пасажи, е “Компетенцията на Народното събрание” от д-р Петър Илиев. Оказа се обаче, че книгата, издадена от издателство “Нова звезда”, е вече изтеглена от пазара, а в Народната библиотека няма нейно физическо копие въпреки ясните разпоредби на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, а само има данни за нея в електронния каталог на националното книгохранилище.


„Парламентарен контрол“ е дисертацията на Наталия Киселова, от която се твърди, че Петър Илиев е плагиатствал цели страници.

Книгата, която е излязла от печат през 2015 г., според нейни читатели юристи съдържа идентични пасажи от докторската дисертация на Киселова. Най-странното е, че въпросната книга липсва сред публикациите на д-р Петър Илиев на преподавателската му страница в СУ и на сайта на кантората му.