Още три руски телевизии са спрени в България след новия пакет санкции

0
246
Снимка: архив

Става дума за Rossiya RTR/RTR Planeta, Россия 24/Russia 24 и TV Centre International

Българските кабелни и сателитни оператори са преустановили излъчването на още три руски държавни телевизии, след като преди дни Европейската комисия огласи шестия пакет санкции срещу Кремъл заради инвазията в Украйна, съобщава „Сега“.

На 3 юни Съветът за електронни медии съобщи за решението на Съвета на Европейския съюз да преустанови от 4 юни разпространението на територията на Европейския съюз на три руски телевизионни програми: Rossiya RTR/RTR Planeta, Россия 24/Russia 24 и TV Centre International.

На 3 юни от ЕК коментираха, че „тези структури са използвани от руското правителство като инструменти за манипулиране на информация и насърчаване на дезинформацията относно нахлуването в Украйна, включително за пропаганда, с цел да се дестабилизират съседните на Русия държави и ЕС и неговите държави членки“. Мярката не засяга възможността тези организации и техните служители да извършват дейност в ЕС, например да правят интервюта.

След началото на войната в Украйна Съветът за електронни медии взе решение да спре излъчването на други субсидирани от режима на Путин медии – телевизия Russia Today и производните й, както и на информационната агенция „Спутник“ и производните й. Решението на СЕМ бе взето с 4:1 гласа, като единственият гласувал против, бе Соня Момчилова, която е представител на президента Румен Радев и след това оглави съвета.