Оставката на председателя на СОС Елен Герджиков поискана от Борисов

0
234
Елен Герджиков Снимка: Монитор

Спрени са помощите за туроператорите и земеделците, посочи лидерът на ГЕРБ в Пловдив

Бойко Борисов съобщи, че по негово искане е бил освободен председателят на СОС Елен Герджиков, защото не се е справял с работата си.

„В София се строи метро, детски градини. Вчера чувам, че някакви излизат и казват, че градският транспорт в София е закъсал, а те си мълчат. Ама забравиха хората какво беше по време на големите ковид кризи. Да излязат и да се защитят, да обяснят. Същите тези, които говорят, направиха това с авиокомпаниите. Не може при толкова направени неща и нула от страна на другите да търпим негативи заради неактивността. Те чакат аз да се обадя, стоят си там и си мълчат“, коментира лидерът на ГЕРБ.

„Всеки ден трябва да доказваме и показваме, защо сме най-добрите. Няколко пъти събирах партията, препоръчвах. Той /бел.ред. – Герджиков/ е много възпитано и интелигентно момче, но на гърба на ГЕРБ да си прави кариера на общински съветник не може да стане“, обясни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се срещна с актива на партията в Пловдив. Той беше в града и преди две седмици, навръх празника на Съединението, когато имаше среща с младежката организация на партията.

Борисов цитира новини от последните дни, една от които е за спрени 400 милиона за земеделците заради „недоразумение“ с ЕК.

Коментира и темата за спрения прием за помощи на туроператорите и прогнозира, че до Нова година няма да видят една стотинка. „Лобистки текстове в актуализацията блокираха мярката, втора при това. Толкова са неграмотни в правенето на управленски неща, че са приели лобистки текст“.

„Промяната се прави от хората, когато се прави от хората, резултатите от изборите показват какво искат хората. Не може да те класират шести и да казваш, че теб са избрали. Ще бъдем изключително активни да се направи правителство, с нас, без нас, няма значение. Сега успешните министри ги няма в служебното правителство и сложиха човек с черен печат от КФН, оставиха и Спецов, почтена работа“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Борисов прочете новина, че сайтът на ЕСГРАОН не работи от тази сутрин. По неофициална информация там все още фигурира, че Кирил Петков е с двойно гражданство. Той обяви, че явно това няма никакво значение, „сега Петков си прави партия“ и допълни, че „ почтено е да излезеш и да покажеш какво можеш. Направиха ни много компромати, партията го преживя и сега се вижда кой и защо го е направил.“

За Северна Македония Борисов е категоричен, че договорът за добросъседство трябва да се спазва, но „не можем да обричаме хората да стоят извън ЕС, защото България като държава и нация има изгода те да бъдат в ЕС“, и призова, „време е за отговорна политика и от страна на Северна Македония.“

Той припомни, че когато всички наши съседи са били залети с мигранти, при нас натискът е бил нулев, като цялото финансиране е било с евросредства.

Бившият премиер заяви, че по сметки на финансистите от ГЕРБ в момента дефицитът на България е 6%, а с харчовете, които се правят, може да достигне и 8 на сто, а това ще доведе до санкции. Той направи сравнение с времето след Орешарски, когато ГЕРБ поема управлението и още в самото начало е трябвало да погасят 6 млрд. лева харчове.

Борисов не пожела да коментира името на кандидат-президента на партията, защото по думите му в момента е по-важно страната да излезе от кризата. Според него този въпрос го вълнува единствено Румен Радев, но в парламентарна република има значение единствено мнозинството в парламента и решенията, които се взимат там.

„За разлика от другите партии, това, което ние обещаем, го изпълняваме, бъдете внимателни какво ви обещават“, заяви лидерът на ГЕРБ.

На въпрос дали очаква изтичане на кадри от ГЕРБ към формацията на Кирил Петков „Пръдължаваме промяната“, Борисов отново запита къде е тази промяна, когато всичко е спряло. „Ако има някакво изтичане, то това е демокрацията“, подчерта той-

Борисов припомни последните социологически проучвания, които единодушно дават преднина на ГЕРБ. „Именно затова си назначиха хора да оправят кодовете на машините зая гласуване. Ако бяхме ние на власт, постоянно щяхте да правите разследвания. Защо не се съсредоточите за честността на вота“, обяви Борисов.