От 1 февруари децата до 10 г. пътуват безплатно в градския и междуселищен транспорт

0
21
Христо Алексиев

Учащите ще ползват 70% намаление, а пенсионерите – 40 на сто

„На служебния кабинет се падна не само да организира избори, но и да овладява високите нива на инфлация – едната посока беше да я овладеем, а другата – приехме мерки за компенсиране на доходите. Днес приехме поредната с изменение на две постановления. С единото увеличихме компенсациите, които държавата плаща за ползването на обществен градски транспорт”, каза след заседанието на Министерския съвет транспортният министър Христо Алексиев. С решението от 1 февруари всички деца до 10 г. ще пътуват безплатно в обществения градски и междуселищен транспорт.

Учащите ще ползват вече 70% намаление вместо сегашните 20. Отстъпката ще важи до края на 2023 година.

„Всички учащи ще пътуват със 70% намаление, досега пътуваха с 20%“. Увеличихме и компенсациите за намалено пътуване за хората в пенсионна възраст от 20 на 40%“, обяви още вицепремиерът Алексиев.

„Бюджетът на мярката е 73 млн. лева. Те са осигурени главно от свръхпечалбите, които събрахме от рафинерията в Бургас“, допълни още той.

Друга промяна е даването на повече субсидии за междуселищни линии, които не са рентабилни.

„Увеличението е със 72 милиона. Така към по-малки населени места ще има транспорт и хората ще са мобилни. Това ще доведе по-голямо ползване на транспорт и по-малко коли и замърсяване”, отбеляза Алексиев.