От 4 септември маршрутът на кормуването за книжка – електронен и на случаен принцип

0
81
Богдан Милчев

Идеята е да се премахне субективния фактор

От 4 септември се очаква при провеждането на практическия изпит на кандидатите за шофьорска книжка маршрутът да се определя електронно и на случаен принцип, непосредствено преди неговото начало, съобщава БНР.

Идеята е да се премахне субективния фактор.

За да стане изпитът прозрачен, от Института за пътна безопасност препоръчват, той да се предава онлайн, в реално време – на страницата на Автомобилна администрация.

От Института за пътна безопасност коментират, че използването на техническо средство при определянето на маршрута ще направи изпита по-прозрачен и ще се избегне субективния фактор.

„Не би трябвало да притеснява нито курсиста, нито неговия инструктор, който го учи, защото ако той е подготвен, би трябвало да вземе изпита, където и да кара“, коментира Богдан Милчев.

Според него изпитът за шофьорска книжка е лек, и в него не присъстват всички елементи, на които би следвало също да се обръща внимание. Освен че липсва управление на автомобил на автомагистрала, липсват и обучение да се управлява колата при по-сложни ситуации, като хлъзгав или мокър път.

Към момента изпитът е лек, казва Милчев, а когато той стане труден, прозрачен, честен, тогава младите водачи ще бъдат по-подготвени.

„Това, което излиза на пътя, нас не ни удовлетворява. Искаме да излизат по-добре подготвени водачи. Държавата може да подобри обучението. Това е пътят“, посочи Милчев.

За да се постигне прозрачност на практическия изпит за шофьорска книжка, той трябва да се предава онлайн, в реално на сайта на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

„Тогава ще се получи т.нар. обществен контрол. Тогава вече корупцията ще приключи – от самосебе си“, заключи Милчев.