От „Промяната“ недоволни от Радев, че бързал да им връчи мандата

0
170
Венеция Нецова-Ангова КАДЪР: Ютуб/Продължаваме Промяната

Това можело да бъде отложено, за да се приемат повече законопроекти по Плана за възстановяване

Пред БНР Венеция Ангова от „Продължаваме промяната“ отправи критика към държавния глава Румен Радев – според нея връчването на проучвателния мандат в първия ден след Нова година е грешка. Това можело да бъде отложено, за да се приемат повече законопроекти по Плана за възстановяване, защото там закъсняваме, заяви депутатът от ПП.

„Докато не ги приемем, не можем да усвоим плащанията“, обясни тя. По думите й това е първа предпоставка за грешно времево разпределение.

Венеция Ангова заяви още, че партията няма готов състав на кабинет, но могли да го съставят много бързо.

„Не е редно да мислим за личности, когато все още не знаем дали ще има подкрепа за важните теми. Това не е математика или шахмат. Когато постигнем някакъв прогрес, тогава ще определим кой“, обясни тя в интервю за предаването „Преди всички“.

Всеки опит да мислим за трети мандат, означава да се откажем от втория, подчерта депутатът и добави категорично, че от партията не се отказват.

В момента се намираме в такава политическа ситуация, в която отговорното политическо поведение трябва да е водещо, смята Венеция Нецова-Ангова. Според нея опитът за съставяне на правителство е смел политически ход. Това означава, че голяма част от политиките биха зависили от плаващи мнозинства, отбеляза тя.

По думите й големият проблем е защо политическите партии не застават зад тези национални цели, описани в проектодекларацията на ПП.

Ако успеем да получим подкрепа за декларацията, ще очакваме и подкрепа за правителство на малцинството, каза тя. По думите й се виждат „червени сигнали“ във връзка с проектодекларацията. Това, че декларацията е сложена като точка 24 в програмата на парламента за петък, показва, че приоритетът й не е особено висок, обясни тя.

„Това, което зависи от нас, е да предложим декларацията и да представим възможно най-добре съдържанието. Това са националните цели за бъдещето на държавата“.

Ние приемаме много сериозно възможността за съставяне на кабинет, декларира Венеция Ангова и подчерта, че акад. Денков е един от най-разпознаваемите учени. Отговорността ни е голяма, категорична бе тя.

От партията подкрепят позицията, че политическите лидери трябва да участват и да носят отговорност за съставянето на кабинет, но там, където имат силна експертиза. Ние не заставаме да има задкулисни договорки, заяви тя и добави, че всичко, което правят, е в публичното око.

Венеция Ангова отбеляза още, че според социологическите агенции Кирил Петков е в топ 3, а партията е запазила позициите си. Тя е убедена, че са взимали най-правилните решения за страната. ПП може дългосрочно да доведе до развитието на България, изказа мнението си депутатът.

За подкрепата към ПП Венеция Ангова каза, че естественият им партньор е ДБ. С БСП сме показали, че можем да преодоляваме различията, а „Български възход“ са диалогични и успяваме да намерим общ език, посочи тя.