Пандемията съкрати живота ни със средно 3 месеца, а във Видин – с цяла година

0
41
Снимка: архив

Само в Кърджали продължителността на живота не е намаляла

Средно по около 3 месеца живот са изгубили българите за периода 2018-2020 г. в резултат най-вече на ковид-19 пандемията (от 74,90 на 74,64 години). Това сочат данни на НСИ, цитирани от Зорница Славова, старши икономист от Института за пазарна икономика, на пресконференция в БТА.

С изключение на област Кърджали всички други бележат намаление в продължителността на живота на своите жители. Във Видин например се губи средно 1,2 години живот. Видин е областта, в която продължителността на живота е най-ниска от цялата страна. На другия край на спектъра се намира област Кърджали, където хората живеят най-дълго, повече от средното за страната и нямат загуба на години живот вследствие на пандемията през разглеждания период (жителите на областта са със средна очаквана продължителност на живота от 76,7 години).

Само за една година ковид-19 се превръща в третата по значимост причина за смърт в България (с дял 7 на сто в общата смъртност), изпреварвана само от болестите на кръвообращението (61 на сто) и новообразуванията (15 процента), се посочва в изследването.

Общата смъртност в България през 2020 г. бележи сериозен ръст. Тя нараства от 1549 на 100 хиляди души на 1799 на 100 хиляди души от населението по данни на НСИ. Това рязко увеличение в рамките на една година се дължи както на смъртността от COVID-19, така и на допълнителната смъртност (свръхсмъртност) от други болести и други причини в резултат на затрудненото функциониране на здравната система по време на кризата, се посочва в изследването.

Рекордна смъртност от COVID-19 като дял от всички смъртни случаи в една област е отбелязана в област Благоевград – 10 на сто от всички смъртни случаи се дължат на COVID-19 (при средно 6,9 на сто за страната). Висок е делът на смъртността от COVID-19 също в области Пловдив (8,8 на сто) и Смолян (8,7 на сто).

Най-слабо пострадала по този показател е област Сливен, където смъртните случаи с причинаCOVID-19 са 4,3 процента от всички. Частично обяснение на този факт може да се търси в по-слабото тестване и установяването на причините за смъртта в тази област.

През 2020 г. най-висока е смъртността в област Видин (2766 души на 100 хиляди души от населението), Монтана (2548 души на 100 хиляди души) и Кюстендил (2403 души на 100 хиляди). .

Високата смъртност в областите Видин, Габрово и Кюстендил донякъде може да се обясни с факта, че това са най-застарелите области в България.

 

Радан Кънев: ЕК връща за преработка Националния план за възстановяване

Европейската комисия ще върне Националния план за възстановяване и устойчивост за преработка, обяви през фейсбук евродепутатът Радан Кънев. По думите му това е било съвсем очаквано предвид, че не отговаря на европейското законодателство.

„Това не са допълнителни пари, които всяка държава да си „усвоява“ по преценка на правителството, а целевѝ субсидии и заеми за модернизация на икономиката и особено – на енергетиката. Тяхната цел е да осигурят част от нужните инвестиции за преминаване към нисковъглеродна индустрия, енергетика и транспорт и преди всичко – за обезпечаване на енергийна независимост на ниска цена за домакинствата и бизнеса“, написа той.

„Отделно – миналата седмица ЕК много ясно заяви, че средства по Фонда за Справедлив преход (който не влиза в Плана за възстановяване) ще бъдат отпускани единствено на въглищни региони, които имат план за ограничаване на производството от въглища ПРЕДИ 2030г., когато самият фонд ще бъде изчерпан“, добавя още той.

Кънев подчертава, че всичко това налага много спешно преосмисляне и промяна на държавната политика, в т.ч. и съществена промяна на програмата на бъдещото коалиционно управление с мандат на ПП, която далеч не отразява изискванията на ЕК за европейско финансиране в този им вид.

„Пак казвам – времето на красивите думи свърши. Сега е времето на трудните, но много спешни, решения“, завършва евродепутатът.