Парламентарната комисия по отбрана подкрепи изпращането на БТР-и в Украйна

0
49
Снимка: архив/24 часа

В началото на август правителството одобри проекта на споразумение

Законопроект за ратифициране на споразумението между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника подкрепи парламентарната комисия по отбрана. Десет депутати гласуваха „за“ и пет – „против“.

Споразумението е подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г. То е в изпълнение на решението на Народното събрание от юли т.г.

Тези 130-150 бронетранспортьора няма да повлияят на бойните действия в Украйна, посочи депутатът от „Възраждане“ Ивелин Първанов.

Тези средства са неизгодно скъпи за поддръжка и неизползваеми за охраната на границите, както и за нуждите на пожарната, каза заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова, цитирана от БТА.

В решението е записано България да предостави на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

В началото на август правителството одобри проекта на споразумение. С решението на Министерския съвет се упълномощи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов да проведе преговорите и да подпише споразумение при условия за последваща ратификация.