Парламентарният секретар на Радостин Василев със задължения към държавата за 50 хил. лева

0
161
Снимки: ПИК

Сдружение „Хокеен клуб“ НСА на Станислав Кънчев дължи 49 667,50 лева за ползването на Зимния дворец в София

Откакто стана министър, Радостин Василев прави резки изказвания през няколко седмици, обикновено срещу известни спортни легенди, в повечето случаи жени. След атаката си срещу художествената гимнастика и Илияна Раева настоящият министър на спорта поведе кръстоносен поход срещу Българската федерация по биатлон, която се ръководи от единствената ни олимпийска шампионка от зимни олимпийски игри Екатерина Дафовска. С официално писмо до медиите от 6 април той обяви, че централата трябва да върне в 10-дневен срок 98 129 лева или да се прости с финансирането за новия сезон.

Като причина за агресията срещу биатлона бяха посочени открити липси по участия и най-изненадващо разходвани средства за световното младежко първенство в Солт Лейк Сити, което не било в договора. Това е най-малкото смешно, защото става въпрос за шампионат на планетата, а не за някакво квартално състезание, пише ПИК.

В крайна сметка няма нищо лошо да се търси отговорност за разходването на държавни средства. Проблемът идва от факта, че министърът все още не е намерил време да излезе от кабинета си, да свие надясно, да премине през една стъклена врата и да отиде да попита парламентарния си секретар кога ще се издължи на държавата.

За какво става въпрос – според документите на държавното дружество „Академика 2011″ ЕАД, чийто принципал е „кошмарът“ Радостин Василев, сдружение „Хокеен клуб“ НСА му дължи 49 667,50 лева за ползването на Зимния дворец в София. В Управителния съвет на въпросното сдружение с ЕИК 175796548 е Станислав Петров Кънчев.

Това показва проверка към 6 април 2022 година. Същият Станислав Петров Кънчев фигурира като парламентарен секретар на Радостин Василев – министър на младежта и спорта.

В официалната му биография, качена на сайта на ММС, пише: „От 2012 г. е член на Управителния съвет на Българската федерация по хокей на лед. От 2009 г. е председател на Управителния съвет на ХК НСА. През 2021 г. е съветник на министъра на младежта и спорта в служебното правителство.“

Парламентарният секретар на „кошмара на всички дерибеи в спорта“, член на неговия политически кабинет, дължи на държавата близо 50 000 лева.

Но Радостин Василев очевидно няма проблем със задълженията на своя приближен. Той е твърде зает да воюва с Екатерина Дафовска. Тази вражда е подклаждана от новия силен човек в ММС Кристина Начева. Според запознати Василев не прави и крачка, без да се консултира с нея.

Бурната кариера на Начева стартира при бившия заместник-министър на младежта и спорта Калин Каменов (ГЕРБ). Той я вкарва в министерството като своя секретарка. След като Каменов става кмет на Враца, тя става финансист на Федерацията по биатлон. Там се залюбва с бившия европейски шампион Красимир Анев, един от най-големите врагове на Дафовска. Следва бурен романс и дете, след което и раздяла. А Дафовска си намира нов финансист, пише ПИК.

По времето на служебния министър на министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов Кристина Начева изненадващо става финансов контрольор на министерството. Това обаче не й пречи да продължава да работи с отделни федерации, които неочаквано получават солидно държавно финансиране. Всички документи по тази дейност са предоставени на спортния министър, който вместо да я отстрани, решава да я издигне. Начева вече е шеф на Инспектората към ММС и ще проверява клубове и федерации.

Според запознати дълговете на парламентарния секретар на Радостин Василев може да са в основата на смяната на борда на директорите на „Академика 2011″, която се случи през последната седмица. Близките до властта медии обявиха с гръмки заглавия, че Радостин Василев е махнал сестрата на бившия координатор на ГЕРБ в Русе Пламен Нунев – Анелия. Без разбира се да споменават, че става въпрос за едно от най-големите имена в родната лека атлетика. Спринтьорка, спечелила 4 сребърни и 1 бронзов медал от европейски първенства и с неподобрен и до днес рекорд на 200 м от 22,01 сек, който е недостижим от 1987 г. насам. И участничка в две олимпийски игри.

На мястото на легендата Анелия Нунева бяха назначени Лазар Пърличков, завършил Лесотехническия институт, и юристите Любомир Върбев и Александър Скобелев. Което предизвика един от най-големите противници на бившия спортен министър Красен Кралев и бивш главен секретар на Федерацията по спортна стрелба и спортен директор на БОК Пламен Дочевски да възкликне в социалните мрежи:

„Айде, намерете поне един, който разбира от спорт!“

Цялата спортна общественост очаква с нетърпение да разбере кога новият борд на „Академика 2011“ ще си събере дължимите близо 50 000 лева от хокейния клуб на парламентарния секретар на Радостин Василев. Или пък този дълг ще бъде заметен под килима, докато „кошмарът“ е зает да се саморазправя с „дерибеите в спорта“ – предимно известни спортисти, прославили България.