Парламентът прие промените в бюджета на НЗОК

0
42
Снимка: архив

Асен Василев скастри Стойчо Кацаров, искал 24 млн. лв. отгоре за раздаване на бонуси

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на НЗОК. Според здравния министър Стойчо Кацаров „няма драма“ с бюджета на НЗОК, а по-важните текстове са в закона за държавния бюджет, който предстои да се гледа в зала, където са разписани средствата за медиците на първа линия, както и за лекарствата.

Изненадващо обаче днес на заседанието на бюджетната комисия финансовият министър Асен Василев не прие поисканото от здравното ведомство увеличение с 24 милиона лева на бюджета на здравната каса.

„Помолихме ви за разчети още преди 2 месеца за най-лошия възможен сценарий и нужните средства – в случай че страната е 3 месеца в червена и 2 месеца в оранжева зона. Не го направихте. Сега искате 24 милиона отгоре за раздуване на бюджета ви с цел раздаване на бонуси“, възмути се Василев. Причината за допълнително поисканите милиони била недостига на медикамента ремдесивир, за който трябвали още 11 милиона лева. Не стана ясно, обаче, за какво са останалите средства, поискани от министър Кацаров в бюджета, освен за маски.

В хода на дебата стана ясно, че за първото полугодие на годината НЗОК не е усвоила 127 млн. лв. от бюджета си, което по думите на д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ е причина от партията да поддържат становището си, че актуализация на бюджета на НЗОК не се налага.

Тъй като нови разходи на здравната каса не може да се покрият чрез трансфер от националния бюджет, а само за сметка на увеличение на здравната вноска, депутатите от БСП се отказаха от исканите 20 млн. лв. за лечение на български граждани в чужбина. Депутатите приеха 2 млн. лв. от резерва на касата да се използват за дентална помощ за поставяне на импланти на здравноосигурените пациенти у нас.