Партийната субсидия остава 8 лева на глас, въпреки че ГЕРБ подкрепи групата на Трифонов

0
370
Снимка: архив

За малко да стане 1 лв., но след прегласуване предложението бе отхвърлено

Партийната субсидия остава 8 лева на глас. Предложението тя да стане 1 лев не бе прието от депутатите. 86 гласуваха против, 76 подкрепиха предложението, а 6 се въздържаха. Първоначално предложението бе прието, но след прегласуване – отхвърлено.

След близо пет часа дебати депутатите накрая решиха, че няма да намалят партийната субсидия на 1 лев на получен глас на последните избори. Така тя остава 8 лева на гласа.

Предложението в Закона за политическите партии беше направено от ИТН, като причината беше подкрепата на избирателите за намаляване на субсидията на референдума.

„За“ поправката в закона субсидията да стане 1 лв. гласуваха 76 депутати от ИТН, ГЕРБ и ИМВ, „против“ бяха 86 от БСП, ДПС, ДБ, шестима се въздържаха.

По време на дебата Вежди Рашидов от ГЕРБ обвини ИТН в популизъм, съобщава Днес.бг.

„Вашият лидер доста забогатя напоследък, докато се подиграваше с хората. Моля ви, подарявайте по едно „Ферари“ на българския народ, няма да е лошо, замогнахте се“, коментира той.

Според Рашидов не може финансирането на партиите да е толкова малко, защото това е сериозно нещо. „Няма да мине този популизъм. Вие не можахте с шоуто да се харесате на хората, та с пари ще се харесате“, отсече Рашидов.

Явор Божанков от БСП се позова на становище на Венецианската комисия, която препоръчва да не се правят такива промени преди избори.

Йордан Цонев от ДПС настоя, че трябва да има публично финансиране на партиите, но призна, че може би в годините на излишъци субсидията е била малко завишена.

„Или ще има ясно финансиране, или ще се финансират непрозрачно със съответните зависимости, защото друг път няма, разходите са си разходи. Въпросът е ще преминем ли към онова финансиране от 90-те години, което никой не може да го спре – нито МВР, нито ДАНС“, посочи той.

На аргументите на депутати от ИТН, че в Германия субсидията е по 1 евро на глас, той отговори, че там има още два много мощни стълба на финансиране – фондациите и сградният фонд, който е ангажимент изцяло на държавата, която налива десетки и стотици милиони евро от бюджета. „Като се раздели, идва някъде около 60 евро на глас“, пресметна Цонев.

Според съпартиеца му Ерджан Ебатин предложението за орязване на парите за партиите е направено в „условията на едно шоу, на един популизъм“.

„Партизаните слизат от гората и раздават правосъдие. Нали не си мислите, че в този деветосептемврийски парламент царува дух на парламентаризъм, тук царува духът на Цола Драгойчева“, скочи той.

Атанас Славов от ДБ също настоя за запазване на размера на субсидията.

„Ние винаги сме заявявали, че субсидията е гаранция за демократичен и плуралистичен процес, при положение че не сме взимали нито лев, защото не сме били в НС. Абсурдно е да оставим партиите в олигархични зависимости и дебатът е как да отвоюваме партиите от олигархията. Проблемът не е публичното финансиране, а зависимостта на някои политически субекти от олигархията и дори от мафията“, каза той.

Славов отсече, че ДБ не може да подкрепи субсидия от 1 лев, защото въпросът е за здравето на българската демокрация.

Тошко Йорданов настоя, че 2,5 милиона българи са поискали на референдума субсидията да падне на левче и отсече, че всичко останало е алчност.

Според Мая Манолова от ИМВ икономията от намаляване на субсидията не е никак малко. „За 4 години това са 80 милиона лева, а това са парите за личната помощ на хората с увреждания, това са половината от парите за безплатни ясли и детски гадини, за които никога няма достатъчно пари, ето сега се появява едно перо“, мотивира се тя.