Партия на „харвардските министри“ ще разцепи демократичната общност

0
204
Кирил Петков и Асен Василев Снимка: фейсбук

Вероятно ГЕРБ ще си върне първото място

Димитър Ганев

Димитър Ганев, политолог, фейсбук

Партия около „харвардските министри“ /Кирил Петков и Асен Василев/ ще разцепи демократичната общност, но очевидно се върви към нов партиен проект и знаци в тази посока има вече повече от месец.

Петков и Василев са с политическия профил на „Демократична България“, с този политически код, ако щете. Недвусмислено основната електорална опора ще бъде от избиратели на „Демократична България“. И тук вече на дневен ред идва друг въпрос – каква ще бъде щетата за тях от евентуална нова формация около Петков. И ще станем ли свидетели на поредно разцепление в тази общност на няколко партийни парчета.

Досега ГЕРБ бе в изолация, в следващия парламент всички опции са на масата, но за партията на Борисов е по-изгодно да остане в опозиция.

Аз бих заложил на подобна избирателна активност като тази през юли, ако не и по-ниска. Тогава твърдите електорати ще имат по-висока относителна тежест. Това несъмнено ще даде предимство на ГЕРБ и вероятно ще ги постави отново на първо място.

След тези избори вече всички опции ще са на масата. Ако депутатите на ГЕРБ практически бяха изключвани от възможна конфигурация в последните два парламента, то след ноември това може да не изглежда така. Все по-малко се говори за „изчегъртване“ и със задълбочаването на политическата криза ГЕРБ може постепенно да започне да излиза от изолация и да стане възможен партньор.