Партията на Трифонов, която уж е за мажоритарни избори, забрани преференциите като ДПС

0
791
Слави Трифонов

Всички кандидати за депутати от ИТН са били принудени да подпишат декларации, че няма да изместят подредените преди тях в листата

Всички кандидати за депутати от ИТН са били принудени да подпишат декларации, че няма да изместят подредените преди тях в листата, съобщава Tribune.bg, като се позовава на източници от партията на Слави Трифонов.

Според ръководството на ИТН преференциите в бюлетината означавали „корпоративен вот“ и затова било абсолютно забранено на лицата на партията да агитират от свое име.

Това разпореждане твърде много напомня за политиката на ДПС, която на практика забранява мажоритарния избор на кандидатите си. В партията подредбата на кандидат-депутатите е направена от ръководството и не подлежи на корекция – дори и с вота на избирателя. Въпреки че изборното законодателство позволява на отделните кандидати да работят освен за партийната и за собствената си кандидатура, вътрешните правила на движението забраняват подобни „своеволия“,  припомня Tribune.bg.

През годините назад сме били свидетели на парадоксалните ситуации кандидат-народни представители от ДПС да разместват листата, но въпреки това да се отказват от място в парламента в полза на този, когото са победили. Декларациите в ИТН вероятно ще имат същата контролна функция и ще принуждават евентуално влезлите „случайно“ в НС да се оттеглят от полагащото им се по закон депутатско място.

Всъщност авторът на идеята, че преференция е равна на корпоративен вот, е Йордан Цонев от ДПС. Преди години, през 2019-а, когато беше въведен минимален праг на преференциите, той заяви: „Преференцията се доказа като най-ярка форма на корпоративен вот. Истинският мажоритарен вот не залага на партийния бранд. Това не е гласуване за личност – ще сме против тази практика, докато не я осигурим“, заяви Цонев по време на дебат в Народното събрание.

И ако в ДПС – стара лидерска партия с наложени рестриктивни практики, забраната на преференции не изглежда необичайна, то не така стоят нещата в ИТН. Партията на Слави Трифонов влезе в политиката именно на крилете на обещанието за мажоритарност и премахване на партийността. През 2016 година се проведе национален референдум, който в единия от въпросите си изрично питаше: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“, а с „да“ отговориха 2 509 864 гласоподаватели. В крайна сметка референдумът не успя да стане задължителен за приемане от парламента заради недостатъчно гласували граждани. ГЕРБ обаче няколко пъти през годините правиха опити да одобрят и да наложат поне частично част от исканията в референдума, за които стана ясно, че отговарят на обществените настроения.

Така беше въведено задължителното гласуване – макар и без санкции при неизпълнението му. За кратко беше въведена и партийна субсидия от 1 лев, но бързо останалите политически партии успяха да се обединят и да я вдигнат на 7 лв. на глас. Мажоритарното гласуване беше въведено в меката си форма с по-голямо значение на преференциите.

След началото на 45-ото НС, когато ИНТ вече бяха парламентарна партия, парадоксално, но не те, а отново ГЕРБ внесоха предложението от референдума за въвеждането на мажоритарното гласуване, а ИТН… не го подкрепиха и си дадоха минимум 4 години отсрочка.

„ГЕРБ ни предизвикват с предложението си за мажоритарна избирателна система, защото ние сме поели такъв ангажимент“, обясни се вече бившата председателка на парламента и депутат на Слави Трифонов – Ива Митева.

Иначе ИТН обявиха, че не се били отказали от въвеждането на мажоритарния вот, но не сега. Според техните планове това може да стане чак за следващите редовни парламентарни избори – т.е. най-оптимистично през втората половина на 2025 г. и десетилетие след старта на кампанията на Трифонов за референдума. Дотогава очевидно ИТН ще си функционират като стандартните лидерски партии, срещу които допреди да се наредят в НС, на теория се бореха, коментира Tribune.bg.