Първи случай на маймунска шарка при жена в Испания

0
27
Снимка: pixabay

Отхвърля се теорията, че я има само сред хомосексуални мъже

Министерството на здравеопазването на Испания обяви официално за първи открит случай на маймунска шарка при жена. Тя е от региона на Мадрид и е свързана с мъжете, при които първоначално беше открит вирусът в страната, предаде БНР.

Здравното министерство започва информационна кампания, която цели да повиши информираността сред населението за предаването на болестта. Като част от нея бе отхвърлена теорията, че маймунската шарка се разпространява само сред хомосексуални мъже.

Според здравните власти не е вярна и информацията, че ваксината срещу ковид-19 на „Астра Зенека“ е причината за навлизането на маймунската шарка сред хората, тъй като в нея се използва аденовирус от шимпанзета.

Испания обяви, че ще се присъедини към страните, които ще разчитат Европейската комисия да договори и разпредели между тях ваксини срещу варицела, за да се справят с бързия темп на разпространение на маймунската шарка.

Само в четвъртък следобед бяха потвърдени нови 17 случая, четири от които в Каталуния. Те се добавят към оповестените по-рано други 84 случая от Здравния институт „Карлос III“. Така страната задмина Великобритания по брой заразени и отчита най-много случаи извън Африка.