Първи танкер на терминала при Александруполис през октомври, за зимата ще има още четири

0
51
На 13 август министърът на енергетиката Владимир Малинов инспектира съоръжението.

В търга на „Булгаргаз“ участваха 10 компании, предстоят още два за доставки до февруари

Първият танкер с втечнен газ ще получи България от терминала при Александруполис през октомври. Това стана възможно след търг, проведен от “Булгаргаз”. В него участваха 10 международни компании, съобщиха от обществения доставчик.

На 29 август 2024 г. “Булгаргаз” обяви тръжни процедури за доставка на 5 товара (5 000 000 мегаватчаса) втечнен природен газ в рамките на резервирания си капацитет на терминала в Александруполис.

Компанията планира още два търга за доставки на втечнен газ при терминала – за ноември и за декември.

Предвижда се по един товар на месец, следващият търг ще е за ноември и декември, а третият – за януари и февруари 2025 г. включително.

От “Булгаргаз” очакват засилен интерес и при следващите две процедури.

Доставката е предвидена в съответствие със съгласуваните между оператора на терминала Gastrade и “Булгаргаз” времеви слотове.

След забавяне на строителството на терминала Gastrade обяви, че започва търговски операции от 1 октомври. Да припомним, че “Булгаргаз” първоначално игра за резервиране на от терминала, а по-късно, след газовата криза, го увеличи на 20 на сто.

Освен това “Булгартрансгаз” купи 20% от акциите на Gastrade, която е собственик на терминала. Последно на 13 август министърът на енергетиката Владимир Малинов инспектира терминала скоро след отстраняването на техническия дефект по свързването на платформата за регазификация на втечнен газ. Тогава той съобщи, че от 1 октомври съоръжението ще заработи. Първоначално беше планирано да е в експлоатация от април.

Така че от първия месец на работата му “Булгаргаз” ползва резервирания си капацитет.

С включването на втечнения природен газ от Александруполис в енергийния микс компанията напълно гарантира сигурността на газовите доставки за предстоящия зимен сезон за българските потребители и бизнес, коментират от “Булгаргаз”. Още повече че се очаква

спиране на руския газ през украинска територия от началото на следващата година.

С резервирания капацитет на терминала при Александруполис, а и със споразумението с турската компания “Боташ” за ползване на нейните терминали “Булгаргаз” може да стане доставчик на газ и за други страни, които досега са получавали руския газ през Украйна, коментират газови наблюдатели.

Източник: 24 часа