За април цената на газа е 98 лв., за май прогнозата е за 88 лв. на мегаватчас

0
12
Снимка: архив

Доставките на газ до края на годината са осигурени, всички договори са сключени, осигурили сме количества за нагнетяване в хранилището в Чирен, заяви шефката на „Булгаргаз“ Деница Златева

Цената на газа за април ще бъде към 98 лв. за мегаватчас. Това заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, на което се обсъжда колко ще струва синьото гориво следващия месец. Окончателното предложение ще бъде внесено на 1 април, поясни тя, цитирана от „24 часа“.

Прогнозната цена за май е 88 лева на мегаватчас.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов припомни, че на 13 март компанията е внесла предложение за цена за април 103,8 лв. за мегаватчас.

В проценти рекапитулацията е следната:

Актуализираната цена за април спрямо първия вариант е с 5% по-ниска. Спрямо действащата в момента мартенска цена намалението е с 8,11 на сто, тъй като тя е 106,74 лв.

Ако прогнозата за май месец се сбъдне, то намалението спрямо мартенската цена е от 17,55%. Колкото и да се сърди бизнесът, тези цени са най-ниските от месеци насам.

Доставките до края на годината са осигурени, всички договори са сключени, осигурили сме количества за нагнетяване в хранилището в Чирен, заяви Златева в отговор на въпрос на председателя на КЕВР. Няма притеснения с доставките на природен газ за тази година, допълни тя.

Директорът на „Булгаргаз“ заяви още, че в компанията няма информация за заведено арбитражно дело от „Газпром експорт“, имало писмо за непогасени стари задължения да могат да бъдат заплатени в доларови сметки и такива в евро.

Председателят на КЕВР предупреди, че заявленията на БТПП, че цената у нас е с 40% по-висока от котировките на нидерландската борса TTF, създават нереалистични очаквания. Цените за април били с 10-15 на сто по-високи, отколкото са в момента.

Шефът на „Булгаргаз“ Деница Златева припомни, че компанията е обществен доставчик и има задължения да доставя газ на регулирани цени на топлофикациите и на газоразпределителните дружества. Останалото са договорите и с клиентите й. Тя посъветва да не се сравняват спотови цени – на платформите „Ден напред“ и „В рамките на деня“ с месечната цена на борсата.

„При подаване на Заявлението за прогнозна цена в КЕВР, „Булгаргаз“ трябва да предостави договори за доставка за всички, заявени от клиентите на дружеството, количества по сключените договори, както на свободен, така и на регулиран пазар. Дневните заявки варират между 40 000 и 85 000 мегаватчаса, в зависимост от сезона и потреблението. В качеството си на обществен доставчик, дружеството не може да рискува да купува природен газ на дневна база на борси с ценови индекс „Ден напред“ или в „Рамките на деня“, заяви Златева.

Тя подчерта, че в предложението си за цена „Булгаргаз“ включва всички разходи, свързани със закупуването на слотове, капацитет за регазификация, капацитет за съхранение, както и разходи за капацитет и пренос до българската газопреносна мрежа. В зависимост от месеца тези допълнителни разходи варират между 15-20% от стойността на индекса TTF. Поради това съпоставка с ценовите индекси ”ден напред“ и „в рамките на деня“ не са състоятелни, тъй като те отразяват единствено цената на природния газ за деня и не включват горепосочените разходи. Отговорността, която дружеството носи като обществен доставчик, го задължава да осигури предварително и на конкурентна цена необходимите количества за клиентите си“, коментира още Златева.