Първите шестима пилоти от въздушната медицинска помощ заминаха на обучение в Италия

0
313
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков се срещна с тях преди отпътуването им. Снимка: МТ

През януари 2024 г. пилотите се очаква да се качат на първия хеликоптер, който вече ще е в България

Първите шестима пилоти за системата за спешна медицинска помощ по въздух HEMS заминават днес на обучение в Италия. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков се срещна с тях преди отпътуването им. Той подчерта, че изграждането на отделните компоненти на системата върви по график и още през януари 2024 г. пилотите ще се качат на първия хеликоптер, който вече ще е в България.

„Хеликоптерът вече има сериен номер, което означава, че е на фаза изпитания и ще бъде готов до 15 декември“, обясни Гвоздейков. Той допълни, че в момента болниците работят по лицензиране на хеликоптерни площадки, като е улеснен режимът за получаване на съответното разрешително. „Всички терени, необходими за изграждането на шестте оперативни бази вече са прехвърлени към Министерството на здравеопазването и това дава възможност да стартира изграждането на базите“, заяви министър Гвоздейков.

Българските пилоти, които днес заминават за Италия, ще се обучават на същия тип хеликоптер, като тези, които ще бъдат доставени у нас. До няколко дни към базата на „Леонардо“ в италианския град Сесто Календе ще отпътуват и първите трима инженери, които ще отговарят за поддръжката на летателните средства. Предстои в следващите няколко месеца цялостно обучение да преминат всички 36 пилоти и 14 инженери, които ще са част от екипите за спешна медицинска помощ по въздух у нас.