Първият кораб със зърно потегли от Одеса

0
18
Пристанището в Одеса Снимка: maritime.bg

Превозва 26 хиляди тона царевица за Ливан

Първият кораб, натоварен със зърно, потегли от Одеса и утре се очаква да достигне Истанбул, съобщи турската частна телевизия НТВ. Корабът отплава съгласно споразумението от 22 юли между Русия, Украйна, ООН и Турция за безопасно транспортиране на украинско зърно към световните пазари.

Турското Министерство на отбраната съобщи, че корабът „Разони“, плаващ под флага на Сиера Леоне, е потеглил за Ливан. В изявление на ООН се посочва, че корабът превозва 26 хиляди тона царевица. Новината бе потвърдена и от украинския министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

„Първият кораб със зърно след руската агресия напусна пристанището. Благодарение на подкрепата на нашите партньорски страни и ООН ние успяхме да приложим изцяло споразумението, подписано в Истанбул“, написа Кубраков в Туитър.

Плавателният съд ще разтовари царевицата в ливанското пристанище Триполи. Утре корабът „Разони“ се очаква да пристигне в Истанбул, където ще бъде инспектиран, преди да продължи.

Според Кубраков отключването на украинските пристанища ще осигури най-малко един милиард долара валутни приходи за икономиката на Украйна и възможност за селскостопанския сектор да планира следващата година.

В изявлението на турското министерство се казва, че и други кораби ще отплават от украинските пристанища през безопасните коридори в съответствие със споразумението от 22 юли.

Целият контрол на доставките ще се осъществява в центъра в Истанбул, а корабите ще бъдат следени със сателити и дронове, пояснява НТВ. В турски териториални води няма да бъдат допускани съдове, които спират сигнала си или не предоставят прозрачни сведения за пристанищните пунктове, към които плават.