Първото болнично вертолетно летище у нас започва работа край Панагюрище

0
66
Снимка: БНТ

Първият български медицински хеликоптер се очаква да бъде доставен у нас през декември, а вторият – през юни 2024

Първото лицензирано болнично вертолетно летище, което ще се използва за изпълнение на полети за спешна медицинска помощ по въздуха, започва работа към Многопрофилна болница „Уни Хоспитал“ в Панагюрище. Днес беше проведено успешно и демонстрационно кацане на хеликоптер.

„Имайки първата в България лицензирана хеликоптерна площадка, ние имаме възможност да реагираме максимално бързо своевременно при осъществяване на медицинска помощ на пациентите, което в крайна сметка е целта, защото пациентът е в центъра на системата. Имаме готовност да посрещаме всякакви вертолети, които носят пациенти и са готови да отреагират. А доколкото са плановете на държавата – декември месец вече официално ще има медицински хеликоптер“, заяви Явор Дренски – управител на болницата.

Първите 6 пилоти вече приключиха обучението си в Италия, обучени са и трима инженери. Първият български медицински хеликоптер се очаква да бъде доставен у нас през декември, а вторият – през юни 2024.

Главният директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова връчи удостоверението за експлоатационна годност на първото болнично вертолетно летище.

Преди пускането в експлоатация на вертолетното летище ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ извърши аеронавигационно изследване на съоръжението. Заключението е, че летището отговаря на всички нормативни изисквания, свързани с осигуряване безопасността на полетите на медицинските хеликоптери.

Към момента в България има още 6 изградени болнични вертолетни летища, които са в процедура по регистрация, посочват от ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“:

УМБАЛ „Лозенец“ – гр. София
УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“ – гр. София
УМБАЛ „Света Анна” – гр. София
УМБАЛ „Канев“ – гр. Русе
УМБАЛ „Свети Георги“ – гр. Пловдив
Аварийно-спасително вертолетно летище на южния портал на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“

Други 4 хеликоптерни летища са в процес на проектиране:

МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – гр. Сливен
УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – гр. Плевен
МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – гр. Велико Търново
УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – гр. Стара Загора