Патриарх Неофит благослови българите за Рождество Христово

0
26
Патриарх Неофит Снимка: БП

Негово светейшество отслужи празничната литургия

Негово светейшество българският патриарх Неофит благослови българите за големия християнски празник Рождество Христово. Патриаршеският благослов беше отправен на Божествената света литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, предаде БТА.

В патриаршеската катедрала отново както на литургията снощи за Бъдни вечер беше прочетен откъс от евангелския разказ, който е посветен на рождението Божия син – Исус Христос. На литургията са дошли много вярващи, които искат заедно да съпреживеят и почетат Христовото Рождество.

От амвона в храма Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на патриарх Неофит, произнесе патриаршеското и синодално послание за Рождество Христово. В него се съдържат духовните и нравствените напътствия към Божия български народ.

„Нека показваме християнската любов с делата си – не само в този благословен ден, но и във всички дни от нашия живот! Нека мислите и действията ни постоянно да бъдат насочени към всички онези около нас, които са в нужда или в беда, изоставени или отхвърлени от обществото, страдащи от едно или друго физическо или духовно страдание! Само тогава ще можем истински и достойно да посрещнем Богомладенеца в нашите сърца и с чиста и светла радост да празнуваме този свят празник“, се казва в посланието.

Негово светейшество и митрополитите от Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия отбелязват, че сме пред прага на още една година от дългия низ на времето, броени дни преди с нова надежда за бъдещето да се поздравим с Новолетието и отново отбелязваме единственото истински ново събитие в историята на човечеството – Рождеството по плът на Божия Син и наш Господ Исус Христос.

„Божият Син дойде в нашия свят тихо и с божествено смирение, беше посрещнат не с блясък и царствени почести, а с удивлението на витлеемските пастири, които първи се удостоиха да чуят ангелското благовестие: „Днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ“ (Лука. 2:11). На това смирение Той ни учи и до днес (вж. Мат. 11:29)“, се припомня в рождественското послание.

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод отечески поздравяват с Христовото Рождество всички чеда на Светата ни Църква, в пределите на Родината ни и далеч от нея, благопожелавайки крепко здраве, мир и благодат от Господа. „Любовта и милостта на Родилия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!“, се отправя благослов в патриаршеското и синодално послание.

Християнският свят почита днес един от най-големите църковни празници – Рождество Христово, на който се чества
рождението на Божия син – Исус Христос. С Рождество Христово се слага началото на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий Малки, изчислява, че Исус Христос се е родил на 754-ата година от основаването на Рим. Затова Рождество Христово се счита за граница във времето и за празник на празниците за християните.

Празничната литургия за Рождество Христово продължава да бъде отслужвана от Негово светейшество патриарх Неофит в катедралата „Св. Александър Невски“.