Пеевски против участието на руския посланик в БНР при Волгин

0
144
Делян Пеевски Снимка: ДПС

Настоява СЕМ да се самосезира

Председателят на групата на ДПС в парламента остро осъди поканата на руската посланичка Елеонора Митрофанова да даде интервю пред БНР.

„Изразявам голямата си тревога от анонса за предстоящо гостуване на руския посланик в ефира на една от най-влиятелните обществени медии – БНР.

Именно този представител на Кремълския режим, срещу чиито безпрецедентна арогантност и незачитане на правовата държава многократно сме възразявали. Представител на държава-агресор, която освен въоръжена война срещу Украйна, води хибридна война срещу ЕС и НАТО. Посланик Митрофанова, която заключва православен храм, назидава и оспорва решения на нашата държава и ЕС“, казва Пеевски в своя позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

Руската посланичка е била поканена да гостува утре в предаването „Политически (не)коректно“ с водещ Петър Волгин.

„Приемаме гостуването на Митрофанова в ефира на общественото радио като груба демонстрация на незачитане на националния суверенитет, общоевропейски позиции и ценности, както и погазване на националните интереси на България.

По Конституция и закон, обществените медии осигуряват чрез програмната си политика защита на националните интереси и общочовешките ценности“, казва още депутатът.

„Тази отговорност, както и етичният кодекс на медиите, споделен от всички европейски журналистически организации правят недопустимо ефирът на БНР да се превърне в обществен предавател за пропутинската пропаганда и дезинформация. Настоявам СЕМ и другите регулаторни органи да се самосезират, за да не се допусне подобна провокация в национален ефир. Отговорността на генералния директор на БНР за водената от медията програмна политика изисква преустановяване на всички рискове, свързани с употребата на обществената медия за пропагандни антиевропейски и антидемократични цели“, настоява Пеевски.