Пеканов остави парите за софийското метро в плана за възстановяване, но спря проектите за канализация

0
53
Атанас Пеканов

Определените първоначално средства за тях отиват в други региони

Столичната община била неспособна да строи метро без европарите и отказала да тегли заеми. Затова служебният вицепремиер Атанас Пеканов допуснал проектът за подземна железница да остане в Плана за възстановяване. Това обяви на пресконференция в Министерския съвет вицепремиерът с ресор европейски фондове, съобщи Tribune.bg.

„Разпределението на парите по Плана за възстановяване трябва да е по-справедливо и да се не се допуска концентрация на огромни средства в най-развития регион у нас. Затова парите за София са намалени с около 200 млн. лв., които да отидат на други места в страната. Проектът за столичното метро се запазва, защото г-жа Фандъкова ни информира, че дори най-малкото намаление на ресурса по този проект би заплашило неговото реализиране поради невъзможността на Столичната община да го финансира със собствени и заемни ресурси. Така цялото намаление ще е по проектите за модернизация на ВиК“, заяви той.

Освен столица София е и най-многолюдният град в страната, като според неофициални оценки живеещите в него може би достигат и 2 млн. души. Освен това е българският град, чиито жители внасят най-много данъци в хазната.

Друг важен проект, който отпада в новия план, е модернизацията на „Напоителни системи“. Причината е, че според екипа на Пеканов той няма да отговаря на Брюксел.