Петър Колев: Македонските българи настояваме премиерът да каже своята позиция по френското предложение за РСМ

0
104
Петър Колев Снимка: БНТ

Заобикалянето на външното министерство и професионалната българска дипломация означава, че или ги неглижираш, или мнението ти се разминава с тяхното, казва той

Неясната позиция на премиера по френското предложение за РСМ създава дискомфорт. Настояваме той да каже своята позиция по този документ. Това коментира председателят на Гражданския демократичен съюз в Северна Македония Петър Колев.

„Това поведение, и то в тази неясна позиция на човека, който трябва да представлява България на срещата на лидерите на Европейския съюз като лидер на България, създава много дискомфортна ситуация“, обясни той.

По думите му заобикалянето на външното министерство и опитът да не се чуе мнението на професионалната българска дипломация, която е водила тези преговори години наред, означава, че „или ги неглижираш, или мнението ти се разминава с тяхното“. Трето логично обяснение не мога да намеря, добави той.

„От това, което наблюдаваме, голяма част от македонското общество напълно осъзнава, че ние, без да решим въпроса с България, няма как да станем член на Европейския съюз, имайки предвид, че над 75% от всички анкетирани граждани на Република Северна Македония искат да станат членове на Европейския съюз“, каза още Колев.