Петър Москов: Позицията ни за войната срещу Украйна е скопена и половинчата

0
95
петър москов
Петър Москов

Резултатът от това управление и от тази позиция е, че България е ничия земя, която е поле за разруха, бандитизъм и геополитически експерименти, казва политикът

„Оръжие и подкрепа се дават от името на държава. Ако аз искам да дам някаква подкрепа, ще я дам, без да ме призовава премиерът или някой друг”, каза пред БНР Петър Москов, лидер на партия КОД и бивш министър на здравеопазването.

„Който не го разбира, не е политик и държавник, а обикновен наблюдател от неправителствения сектор”, добави той.

По думите му въпросът, свързан с предоставянето на военна помощ за Украйна, никога не е бил за българските патрони и оръжия, а за националната позиция на България в този конфликт:

„Такава позиция очевидно няма, а ако има, тя е половинчата и скопена. Резултат от това е, че едната страна ни обяви за враг в официалните си документи, а всички останали са разбрали, че не могат да разчитат на нас в труден момент. Резултатът от това управление и от тази позиция е, че България е ничия земя, която е поле за разруха, бандитизъм и за геополитически експерименти”.

Москов изтъкна, че единно мнение в едно общество не може да има по никакъв повод, но лидерството и отговорността на управлението е да вземеш решение и дори то да е непопулярно – да го проведеш, защото това е причината да си избран да управляваш:

„В момента нашите управляващи, които са избрани, за да действат, ни обясняват колко би било добре отново да ги изберат, за да действат. Това е не просто логически, това е човешки нонсенс”. Москов беше категоричен, че във войната на Русия в Украйна има ясен агресор и страна, която страда: „В това отношение не можеш да бъдеш нито неутрален, нито да заемаш страната на агресора. Ако коалицията не може по това да бъде обединена, тя не може да бъде обединена по нищо”, заяви политикът.