Петър Николов: Ако някой от вас се е договарял с олигарх, го разбирам защо иска закриване на спецправосъдието

0
357
Петър Николов

Единственият период, в който имаше усещане за справедливост, беше периодът, в който съществуват спецпрокуратурата и спецсъдът, каза депутатът от ГЕРБ

„Днес мнозинството от НС ще вземе политическо решение, не експертно, защото не чува експертите и ще закрие една институция. Може би единствената през последните 3 десетилетия, която се осмели да се изправи срещу олигарсите“, заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от ГЕРБ-СДР Петър Николов. Поводът за неговото изказване е опитът на управляващото мнозинство да закрие на второ четене спецправосъдието.

Николов отчете, че в продължение на 30 години никой в България не е смятал, че тези хора със свирепи прякори, лоша слава, може по някакъв начин да бъдат докоснати от закона. Той се обърна към Атанас Славов от ДБ, че „разумните съдии“, за които говори, са позволили преди това един косъм да не падне от тези олигарси.

„Единственият период, в който имаше усещане за справедливост, беше периодът, в който съществуват спецпрокуратурата и спецсъдът. Ако някой от вас в тъмна доба, в кола с тъмни стъкла и изключен телефон се е срещал с някой олигарх и е поемал ангажимент, го разбирам защо ще гласува за закриването. Ако вие не сте от тези, то послушайте себе си, а не какво говорят политическите ви началници“, допълни Николов и призова депутатите да гласуват като българи, а не в полза на олигархията.

В реплика Атанас Славов цитира имената на Даниел Митов, Николай Ненчев, Трайчо Трайков и Нено Димов. „Това ли са олигарсите“, попита депутатът от ДБ.

Николов обаче припомни, че атаката срещу спецправосъдието е в последните две години, когато са започнали делата на олигарсите с огромен финансов ресурс. Той припомни законните СРС-та, в които се чуваше как Васил Божков-Черепа казва, че ще постави „прокурор фигурант“ и че управлява от „мрежата“ протестите в България.

Депутатът от ГЕРБ припомни още, че именно със започването на тези знакови дела, а и други е започнала атаката срещу спецправосъдието у нас.