Петков пак се оправда с КЕВР за увеличената цена на природния газ

0
99
ток
Иван Иванов, шеф на КЕВР

Призова парламента да смени председателя й

България проучва възможността да купи повече газ от Азербайджан, където цената е по-изгодна, заяви Кирил Петков.

„Очакваме мораториумът върху цената на тока да не бъде до края на март. Искаме да направим анализ дали има течове в системата и да видим, когато течовете са спрени, кое е минималното повишение на цената, което крайният потребител да плати. Най-лесно е да се повиши цената, преди да се направи такъв анализ, но това няма да бъде политиката на това правителство“, обеща премиерът пред bTV.

Той не се ангажира с прогноза какво ще бъде повишението на цената на електричеството за крайния потребител, защото донякъде то зависело от международните пазари. Зависимост на цената имало и от ситуацията с пандемията – когато имало локдаун, търсенето на ток намалявало.

Вчера Петков отново атакува КЕВР, като обвини комисията, че не взима решенията на база проверка и анализ. „Беше изненадващо увеличението от 30% на газа, защото цената на газа на международните пазари намаля в последната седмица. И човек да хване предишната тенденция на увеличението, не е добре. КЕВР трябва да влиза дълбоко в енергийните дружества и да може крайната цена да е оптимална за крайните потребители. Видях как на закрито заседание КЕВР реши да вдигне цената. Това показа ниво на преднамереност, но със сигурност показа и нулева защита на потребителите. Надявам се енергийната комисия в НС да подмени председателя с изтекъл мандат“, каза Петков.