Петков се гаври с общините: шоковите сметки за ток били политически пиар, ще избират на кои да помагат

0
712
Кирил Петков Снимка: 24 часа

Работна група щяла да прави анализ

Премиерът Кирил Петков не вярва, че общините нямат пари за осветление. Въпреки че десетки кметове алармират, че за декември са получили фактури, колкото за цяла година, в Министерския съвет считат, че не всички общини страдат от недостиг на средства.

„Да, може и да има такива общини, но ще изискаме точните детайли, точно за какви пари става дума, защото осветлението не е голям процент от разходите на общините. Така че искаме да отделим политическия пиар, с който ни заливат от сутрин до вечер“, обясни съмненията си Петков.

„Решихме, че ще има работна група, в която ще се обсъжда помощите за общините, училища, детски градини. Но трябва едно нещо да стане ясно – докато имаме ситуация, в която една лампа едната на улицата може да е в пъти по-скъпа от същата лампа на другата страна, докато не изчистим тези обществени поръчки, не можем да говорим, че общините просто нямат пари за осветление“, подчерта той.

Ето фактите.

Община Козлодуй е имала сметка от 17 хил. лева за декември 2020 г., сега с поскъпването на тока тя е стигнала 70 хиляди. За Аврен ноемврийската фактура за ток е в размер на 49 000 лева, декемврийската сметка за ток е близо 60 000 лева.

В Пловдив за този декември сметката за електричество на общината е била 620 000 лв., срещу 180 000 лв. за същия период на 2020 г.

Брацигово въведе режим на уличното осветление, като кметът на града Надежда Казакова обяви преди дни, че ако през декември 2020 кметството е платило за електроенергия 19 252 лева, миналия декември сумата е повече от двойна – 46 669 лева.

От миналата седмица и в Смолян въведоха режим на електричеството. През месец декември 2020 г., южната община е платила близо 92 000 лева за еленергия, а за декември 2021 г. сумата е близо 280 000 лв.

Тъмни нощи имат и в Ардино. От общината получават сметка за декември от над 55 000 лева за ток. Преди година това е била цифрата за тока за 5-6 месеца.

След рекордна сметка за ток и община Стралджа също е с тъмни улици заради икономия на осветлението. За последния месец общината е платила близо 80 000 лева за ток, вместо обичайните около 30 000.