Петков се закани на главния прокурор и Цацаров

0
418
Кирил Петков Снимка: Нова тв

Историята не била важна, за да дадем зелена светлина на Северна Македония за ЕС

Кирил Петков потвърди, че той ще бъде предложението на „Продължаваме Промяната” за премиер, а за финансов министър – Асен Василев.

„Ако нашите коалиционни партньори ни убедят, че някой има още по-добро CV от Асен Василев или по-добър начин за управление на България и по-добра резултатност или образованието му е по-добро, бихме се вслушали”, категоричен беше той пред Нова телевизия.

Петков заяви, че още днес влиза в разговори с лидерите на другите партии, като с някои вече се е чул – Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Христо Иванов.

За разговора с лидера на „Има такъв народ” допълни, че не са преговаряли.

Петков обясни, че желанието на ПП било да се направят работни групи, които да съберат всички партии, с които искат да се направи коалиция. „Да започнем да говорим по тези политики с експертите на всяка от силите“, добави Петков.

Съпредседателят на ПП ще прави сериозна съдебна реформа и заяви, че това са червените линии. Така и обаче не обясни как ще стане промяната.

„Премахването на главния прокурор е една точка, която изисква конституционно мнозинство, нашата коалиция няма как да го има. За сроковете трябва да помислим точно какъв е пътят и това да се случи“, каза Петков пред Нова ТВ.

„Вярваме, че една първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ – тя да заработи като силна антикорупционна комисия, която да има възможност да открива всякакви нередности. Сотир Цацаров да не я оглавява, а да има нови лидери. Тяхното разследващо звено е много лимитирано, има огромни правомощия без разследващо звено“, обяви бившият министър на икономиката в кабинета на Радев.

На въпрос дали Бойко Рашков е подходящ за вътрешен министър, Петков заяви, че лично много харесва Рашков, но отново повтори, че няма да влязат предварително с имена в дискусиите.

„Трябва да имаме прокуратура, която да работи напълно независимо. Искам главният прокурор да бъде сменен и прокуратура, която да работи по най-добрият начин. Докато нямаме работеща главна прокуратура, не можем да хванем нито един крадец“, заяви Петков.

По македонския въпрос е важно да направим правилните работни групи. Това са хора от бизнеса, културата, инфраструктурата. Със сигурност трябва да има и историци. Това заяви лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Не трябва да свалим целия казус с добросъседството с РС Македония и как те да са приети в Европейския съюз само на базата на един критерий – историята“, категоричен е той. Петков също така смята, че няма да има проблем с коалиционните партньори по въпроса с РС Македония.

Според него най-лошият вариант би било темата Македония да се използва за политически лозунги и цели. „Нищо в този живот не става с лозунги, става с работа. Тази работа изисква хора, изисква отбор“, добави той.

По отношение на твърденията, че страната е подложена на огромен натиск от страна на САЩ по този въпрос Кирил Петков отговори: Няма човек на тази планета, който да ни вдигне телефона и да ни каже направете това. Единственият начин някой да ни накара да направим нещо е да ни убеди, че това е най-правилното за България“, категорично каза той.