Пиарът на ГЕРБ Николов: Никъде в Указа не се вижда нарушение на Конституцията

0
249
Никола Николов

Чудя се какво коментират тези специалисти, сред които и действащият министър на правосъдието, който е и доктор по конституционно право!

Пиарът на ГЕРБ Никола Николов публикува снимка от Указа изпратен днес от президента Румен Радев за избор на правителство с премиер Мария Габриел.

Много юристи, конституционалисти и „специалисти“ чух тази вечер да разсъждават как Мария Габриел и ГЕРБ нарушили Конституцията като предложили кабинет без съгласие на част кандидатите за министри.“ Това написа Николов във Фейсбук, като публикува и снимка от Указа на Радев.

Указът на Радев е за Мария Габриел.

В него ясно се вижда, че имена на министри няма, а само това на Мария Габриел като кандидат за министър-председател.

Особено екзалтирани бяха юридическите корифеи на ПП-ДБ на драматичната си пресконференция. Странна работа! Чудя се какво коментират тези специалисти, сред които и действащият министър на правосъдието, който е и доктор по конституционно право! Аз, без претенции за специалист, чета указа на президента и не виждам нарушение на Конституцията. Защо ли? Защото указът, който президентът изпраща за гласуване в парламента е за избирането на Мария Габриел за министър-председател“, пише още Николов.

Той припомня и чл. 99, ал. 4 от Конституцията където пише: Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър- председател.)

Точка. В указа няма имена и позиции на министри. За всички специалисти, които не са виждали подобен указ – прилагам снимка“, уточнява Николов.