Пламен Данаилов: Ако Асен Василев си беше свършил работата, нямаше да загубим 570 млн. евро от Плана за възстановяване

0
484
Пламен Данаилов

В програмата на ПП няма конкретика, прах в очите на хората, казва зам.-министърът от ИТН

„Кирил Петков и Асен Василев действат по един неправилен и непарламентарен начин, по който се опитват да си осигурят власт на всяка цена”. Това каза пред БНР Пламен Данаилов, член на „Има такъв народ” и заместник-министър на енергетиката в оставка, който коментира разговорите, които лидерите на ПП водят с отделни депутати от парламентарната група на ИТН.

Той потвърди категорично, че лошото финансово управление на държавата е причината ИТН да не е вече част от управляващата коалиция. „За първите 5 месеца държавните разходи са с 4,5% по-малко спрямо същия период на миналата година. Реализирани са с 2 милиарда по-малко разходи, защото приходите са с 4% по-малко, това е 1 милиард по-малко. Защо НАП не работи така, както трябва да работи”, попита той.

„Държавата е взела вътрешен дълг с над 5 милиарда повече и е погасила външен дълг. Държавата измества бизнеса, т.е. държавата е финансирала чуждестранната икономика. Това са факти, които показват несправяне с финансовата политика”, обясни Данаилов.

Той заяви, че икономиката расте, но това е свързано с конюнктурни факти – високите цени на електроенергията и войната в Украйна.

„Държавата не намери възможност да инвестира в нашата икономика. Не се създадоха предпоставки за инвестиция и оттам за развитие на бизнеса. За 5 месеца на годината сме изпълнили само 10% от капиталовите разходи. Когато държавата се отдръпва и не инвестира в икономиката, това е ясен сигнал към бизнеса и той също не инвестира”.

По думите му Планът за възстановяване е намален с 10%:

„Ще получим с 570 млн. евро по-малко. Тук има обективни причини, защото спадът в БВП през 2020 и 2021 не е толкова голям, колкото е първоначално отчетено. Тук беше ролята на министъра на финансите да договори тези средства да останат за България”.

Данаилов определи като неясна и без конкретни ангажименти програмата, с която ПП търсят подкрепа за създаване на ново правителство: „Нищо незначещи, без срок и конкретика са тези 8 предложения. Аз нищо не разбирам от това какво ще се постигне. Няма конкретика, само прах в очите на хората.

Надявам се колегите ми от ИТН, които се отделиха от групата ни, да не гласуват за такова управление с такава изключително лоша политика, която води към криза българската икономика”.