Пламен Димитров: Хлябът отново ще поскъпне следващия месец

0
23
доходи
Пламен Димитров, председател на КНСБ

Причината е по-скъпата нова реколта от зърно, казва президентът на КНСБ

Забелязва се леко поевтиняване на хляба в цялата страна. Цената му обаче ще се върне към старите си нива още следващия месец заради по-скъпата нова реколта от зърно. Това прогнозира президентът на КНСБ Пламен Димитров по Нова ТВ.

„Инфлацията продължава да расте. Официалните данни са такива. Това е доста притеснително – особено през лятото. Основната причина са по-скъпите енергоносителите, но и всичко по веригата. За нас до края на годината може би комулативната инфлация ще доближи 18-19 процента, а тази, която всички плащаме – тоест тези 20 стоки и услуги, които наблюдаваме – са вече 45 процента по-скъпи”.

По думите му последните изследвания от миналата седмица в цялата страна показват, че хлябът е поевтинял средно с между 2 и 6 процента. „Най-голямо е намалението в големите вериги, като някъде понижението е с 20 на сто. В малките магазини обаче поевтиняване въобще не се забелязва”.

Според него цената на хляба ще се върне на старите си нива още през следващия месец. „Причината за това ще бъде новата реколта зърно, която ще влезе в ценообразуването и всички знаем, че ще бъде по-скъпа”, посочи Димитров.