Почти половината ваксинирани през последните дни са поискали препарата на „Янсен“

0
137
Богдан Кирилов Снимка: БНТ

Хората трябва да бъдат спокойни, над 2 милиона са наличните ваксини в страната, заяви Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарства

Тенденцията за последните 10 дни е била на ден да се поставят между 6000 и 8000 ваксини, докато през последните 2 дни има значителен ръст – 13 500 дози са поставени в сряда, а над 28 000 вчера, като 12 600 от тях са от еднодозовата ваксина на „Янсен“. Това заяви пред БНТ Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарства.

„Пфайзер“ остава най-предпочитаната ваксина, обясни Кирилов.

Следващата седмица се очаква допълнителна доставка от още 170 000 дози от еднодозовата ваксина на „Янсен“.

Хората трябва да бъдат спокойни, че има достатъчно ваксини. Над 2 милиона са наличните в страната. Доставките са регулярни, но все пак биват адаптирани спрямо интересите в страната. Не очаквам да се стигне до ситуация с недостиг на ваксини, категоричен е Кирилов.

Когато имаме рязко покачване на интереса, може да се стигне до забавяне в рамките на един ден или няколко часа, но е създадена организация да не се стига до това. В РЗИ-тата до момента има достатъчно ваксини, категоричен е Кирилов.

По въпроса с изтичащия срок на годност на ваксините той обясни, че има решение на Европейската агенция по лекарства за промяна в срока на годност на ваксината на „Пфайзер“ от 6 на 9 месеца, което е валидно както за всички бъдещи партиди, така и за тези, произведени след юни 2021 г.

Към момента в страната няма партиди с изтичащ срок на годност преди края на годината, уточни Кирилов.

За ваксината на „Янсен“ срокът на годност при съхранение -20 градуса е 2 години, допълни той.

Приоритетно е да бъдат продадени излишните ваксини, но затова е необходимо да бъде ратифициран договор от работещ парламент. Доста държави извън ЕС проявяват интерес, но апелът на България е за централизиран подход, моделиран от ЕК, обясни Кирилов.

На въпроса дали има достатъчно противогрипни ваксини в аптечната мрежа, той обясни, че 230 000 дози от безплатните ваксини вече се разпределят при общопрактикуващите лекари.

Тази година бяха осигурени по-голям брой ваксини спрямо предходната, допълни Кирилов.