„Подкрепа“ иска оставката на министъра на здравеопазването

0
92
Христо Хинков

Липсата на експертиза в министерството и провал в електронизацията на здравната система са част от мотивите

Федеративният съвет на Медицинска федерация „Подкрепа“ при Конфедерация на труда „Подкрепа“ настоява за оставката на министъра на здравеопазването Христо Хинков. Това се посочва в писмо до премиера акад. Николай Денков и председателя на Комисията по здравеопазване в парламента проф. Костадин Ангелов, публикувано на сайта на синдикалната организация.

“Честа демонстрация на липсата на експертиза в министерството” е един от аргументите, с които се иска оставката на министъра. От федерация “Подкрепа” считат за проблем и “неяснотата по отношение на разпределение на функциите и ресорната компетентност на заместник-министрите”. Сред аргументите е и липсата на конкретни действия за провеждане на адекватна политика по отношение на заетите в сектора.

Отказ от ясна позиция по проблемите на детското и училищното здравеопазване е друга причина за исканата оставка на здравния министър. Има “липса на категорично становище във връзка с подновените опити на определени лица и свързани с тях НПО-та с неясни мотиви, цели и интереси, насочени към разрушаване на системата на ясленото дело в България”, казват още от федерацията.

Провал в електронизацията на здравната система, многократна промяна на сроковете за прилагане на рецепти на хартиен носител и многократно неспазване на вече обявени условия са част от другите критики.

От 19 декември антибиотиците отново могат да бъдат изписвани и на хартиени рецепти. Изискването за електронно изписване на медикаменти за лечение на диабет, което е валидно от 16 октомври т.г., остава в сила. По-рано днес зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов заяви, че на един и същ пациент се изписва и хартиена, и електронна рецепта, което обърква системата. По думите му някои аптеки ще изпълнят хартиената рецепта, а други – електронната, но по този начин електронната рецепта продължава да стои в системата като неизпълнена и не става известно дали пациентът си е взел лекарствата. Преобладава обаче електронното изписване на рецепти за антибиотици, посочи Гетов.