Полицаи и надзиратели излизат на два протеста

0
90
Илия Кузманов

Такова неглижиране на синдикатите в МВР не си спомням да е имало, казва Илия Кузманов

Синдикалната федерация на служителите в МВР и Синдикатът на служителите в затворите в България призовават членовете и симпатизантите си на 3 юни да излязат на мълчалив протест. Успоредно с това организират национален протестен митинг на 12 юни.

„Нашите искания не са променяни от 20 февруари тази година, но те са остри и необходими. Те са точни параметри на увеличението на заплатите в двете министерства, като изискването е това да бъде минимум 25%, и стартиране на реформа в сектор „Сигурност“, заяви зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи Илия Кузманов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му единият протест е предупредителен, докато се извърши актуализация на бюджета. Той се надява разумът да надделее. Ако ли не – на 12 юни националният протест ще бъде присъствен пред сградата на Народното събрание.

„В Министерството на правосъдието има срещи с министъра. При нас няма срещи, останали сме само на едни задължителни виждания със Съвета за национално партньорство, като в никакъв случай диалогът не е пълноценен. При нас режимът е съобщителен. По наша информация са създадени десетки работни групи, но в никоя от тях не сме поканени“, посочи Илия Кузманов.

Той изтъкна, че такова неглижиране на синдикатите в Министерството на вътрешните работи не си спомня да е имало. „Има тотално незачитане на нашите становища“, допълни Кузманов.

„Структурите на МВР ще работят по време на протестите, защото не можем да си позволим да спрем работа – по закон и като професионалисти. Неприятно ще бъде, ако правото ни на протест бъде използвано политически, защото ние политически искания нямаме, но социалните ни са остри“, завърши той.