Полша ще ремонтира 6 двигателя на нашите МиГ-29, ще ни продаде още два

0
71
Снимка: архив

Няма изгледи Словакия няма да ни даде резервни части или да ремонтира техниката

В началото на август Министерството на отбраната е изпратило запитване за закупуване или ремонт на шест броя двигатели, изделие 88, за МиГ-29 до Полша. Това стана ясно от отговор на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов до депутата от БСП Атанас Зафиров, който искаше да знае колко двигателя ще бъдат ремонтирани и в какъв срок. „Закупуването на два двигателя от Полша и ремонтът на шест други не гарантират дългосрочната експлоатация на самолетите МиГ-29, а целят осигуряване на подготовката на летателния състав на приемливо ниво до края на 2023 г.“, подчерта обаче министърът.

„В резултат на проведените срещи Полша пое ангажимент за извършването на ремонт на шест двигателя“, допълни Стоянов. Полското министерство на отбраната е взело решение да свали от експлоатация един самолет МиГ-29 и двигателите му да бъдат подготвени за продажба на България, каза министърът и добави, че всеки от двата двигателя има остатъчен ресурс от над 200 часа. „Работи се активно по доставката на двата двигателя. В Министерството на отбраната е получена информация, че Полша ще предложи оферта и проект на договор през следващата седмица“, съобщи Димитър Стоянов.

„По отношение на ремонта на шестте двигателя, който се очаква да приключи до края на тази година – те са собственост на Полша, министерството е подготвило и изпратило проект на междуправителствен договор“, обясни Стоянов. Според него сключването на договора вероятно ще отнеме „малко повече време, отчитайки необходимостта от неговото подписване и последваща ратификация от Народното събрание“.

Водени са разговори със словашкия министър на отбраната, но засега няма изгледи да получим помощ за самолетите. Няма възможност техниката да бъде ремонтирана нито в Беларус, нито в Русия, спазваме санкциите, заяви Стоянов.