Пореден скандал! Министърът на финансите Валери Белчев бил в дружество от черен списък за измами

2
4527
Валери Белчев

До момента новият министър не е отписан от съвета на директорите на Държавната консолидационна компания

Скандалите със служебните инистри не секват.

Новият финансови министър Валери Белчев е бил прокурист на фирма, която е вкарана в предупредителен списък за измами от КФН, а близостта му с Кирил Петков го урежда без конкурс за представляващ Държавна консолидационна компания.

Комисията за финансов надзор излязла с предупреждение на 10 март 2021 г.

Притеснителен факт за фирма, която е включена в черен списък за измами, но свързана с новия финансов министър Валери Белчев, шокира висши служители от финансовото министерство, съобщава “Труд”.

Оказва се, че Белчев е бил прокурист на фирма “Глобал Стратеджи” ЕАД в периода 17.11.2020 г. до 26.03.2021 г. В началото на март тази година (10.03.2021 г.) обаче от Комисията по финансов надзор публикуват предупредителен списък с компании, за които са постъпили значителен брой жалби от български граждани, които твърдят, че са изгубили парични средства вследствие на извършени измами. Сред осемте фирми е “Глобал Стратеджи” ЕАД.

Буквално 16 дни по-късно Белчев е заличен като прокурист от компанията.

Белчев е в топли отношения с “харвардските” кадри Асен Василев и Кирил Петков, припомниха още от ръководни дирекции в министерството на финансите.

След нарушаването на Закона за публичните предприятия Кирил Петков назначава Валери Белчев без конкурс за представляващ Държавна консолидационна компания. Той е вписан за член на Съвета на директорите на 16.09.2021 г. и до момента не е отписан от търговския регистър, което поставя въпроса за точното изпълнение на нормите на Конституцията.

Връзките с Кирил Петков се преплитат и по харвардска линия. Белчев е в ръководството на Сдружение “Български Харвард Клуб”, заедно с юристката на Кирил Петков – Лена Бориславова, назначена в Българската банка за развитие (ББР) на договор от 7000 евро без ДДС на месец и допълнителни 140 евро без ДДС на час.

Новият служебен финансов министър е бил за кратко и служител на Българската банка за развитие, но много бързо договорът му е останал без подновяване.