„Порицаха“ бабаитите Митев и Костадинов за кеча в парламента

0
45
Митев дърпа вратовръзката на Костадинов. Снимка: архив

Наказанието беше обявено от зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин

Ръководството на Народното събрание наложи дисциплинарната мярка „порицание“ на депутата от ПП Искрен Митев и лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов във връзка с грозните сцени, които се разиграха по време на пленарното заседание вчера, когато двамата влязоха в челен сблъсък, предизвикаха меле и се стигна почти до бой в залата.

Наказанието беще обявено в началото на днешното заседание от зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин.

Според член 156 от правилника на Народното събрание „порицание“ се налага от председателя на парламента на народен представител, който нарушава реда на заседанието или е създал безредие в залата.

В сряда между Митев и Костадинов възникна конфликт, след като депутатът от „Продължаваме промяната“ нарече лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов лицемер и се обърна към него с „г-н Копейкин“.

„Няколко неща станаха ясни. Г-н Копейкин продаде хората, купи си къща с техните пари, а парите, които му останаха, си ги обърна в евро и накрая вдигна карта, за да покаже, че е повече човек от другите“, каза вчера Митев от парламентарната трибуна.

Той посочи, че Костадинов е лицемер за това, че „ваксиниран се обявил срещу ваксините срещу COVID“, „имал влогове в евро“.

Реакцията на Костадин Костадинов не закъсня.

Той тръгна към трибуната, за да се оплаче на председателстващия заседанието Кристиан Вигенин, при което избухна: „На тоя тъпак ще му разбия носа“.

След това Костадинов отиде към мястото на Митев очевидно, за да се изяснят и докато разменяха реплики, депутатът от ПП дръпна вратовръзката му.

Това ескалира напрежението в залата и депутати от „Продължаваме Промяната“ и „Възраждане“ се скупчиха и започнаха да се дърпат и бутат. Квесторите в парламента се намесиха веднага, за да ги разтърват, а Вигенин даде почивка на депутатите.

Всичко това се случи навръх 1 юни, докато в залата на балкона имаше деца, които бяха на посещение, за да видят как работи парламентът.