Пороят отнесе улици в три села в Монтанско, има евакуирани

0
57
Снимки: 24 часа

Областният управител Валери Димитров е обявил частично бедствено положение в три общини от областта – Берковица, Монтана и Георги Дамяново

Хората от 30 къщи в село Клисурица, община Монтана, са евакуирани заради опасност от наводняване в ниските части на селото. Те са настанени при свои роднини в Монтана, съобщи кметът Златко Живков. Той е бил на мястото заедно с областния управител Валери Димитров.

Заради притока от проливните дъждове късно следобед в понеделник водата в язовир „Клисурица“ е стигнала до ръба. Изпускателят на стената е отворен, а екипи на пожарна безопасност в Монтана са започнали изпомпване на водата, което е продължило до тази сутрин. Нивото е овладяно. В спасителните действия са се включили и частни строителни фирми, които са осигурили допълнителна техника за прокопавания в дерето на реката, пише „24 часа“.

През последните 12 часа само хидромодулът на Гражданска защита е изпомпвал по 20 куб. вода в минута от язовир „Клисурица“. Наблюдението на водоема ще остане и през следващите 24 часа.

Затворен е пътя между Клисурица и Долна Рикса заради пропадане на настилката. Разрушени е настилката на улици в Долна Рикса, Смоляновци и Клисурица.

Снимки: 24 часа

Областният управител Валери Димитров е обявил частично бедствено положение в три общини от областта – Берковица, Монтана и Георги Дамяново. Най-тежко е положението в Берковица, където късно следобед в понеделник за час е паднал 70 литра дъжд на квадратен метър. Там придошлата вода от пороя нанесе най-големи щети на къщи, дворове и улична настилка. В спасителните действия са включени екипи на гражданска защита, пътно управление, държавни и частни фирми, които разполагат с необходимата техника. Очаква се в разчистването на наносите, разрушената настилка и коритата на реките да се включат войскови части от около 50 души с допълнителна техника, съобщи Димитров.