Последно: Сандов наредил ТЕЦ „Марица 3“ да остане затворена

0
62
Борислав Сандов

По-рано днес РИОСВ-Хасково обяви, че предприятието може да работи

Казусът с работата на ТЕЦ „Марица 3“ с пореден обрат. По думите на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов пред журналисти „има заповед той да не отваря.“

„Системно са нарушавани нивата на серен диоксид, установено е от измервателната станция в града. Някои от стойностите са преминали алармения праг, което означава три пъти завишаване на нормите. Обследва се доколко операторът е спазил изискванията на Наредба на МОСВ за текущ мониторинг за емисиите. Инсталациите трябва да работят на поне 70%, за да може това да е факт. Получаваме информация, че в момента на изследването инсталацията е работила на по-нисък капацитет и е предпоставила измерването да не е качествено“, обясни министър Сандов и подчерта, че има заповед това предприятие да не отваря.

Той коментира и предвидения за днес, а по-късно отложен протест на ТЕЦ „Марица 3“.

„Колкото до протеста – синдикатът на ТЕЦ „Марица 3“ явно не знае как се организират протести. Днес установих нарушения, свързах се със Столична община и автобусите не стигнаха до София“, категоричен беше той.

Нов протест срещу властта: Работниците от ТЕЦ Марица 3 с шествие в София
12 май, 07:28
Нов протест срещу властта: Работниците от ТЕЦ „Марица 3“ с шествие в София
„Поставяне на ултиматуми как протестите ще бъдат спрени само ако ние пуснем предприятието – няма да стане“, допълни министърът на околната среда.

„България е осъдена от Европейския съд в Люксембург за наднормени нива и системно нарушение през последните години по отношение на серния диоксид в югоизточен район. Това е първо решение, то е установително, но по тази наказателна процедура следва ЕК да установи дали това нарушение е прекратено, в противен случай ще отправи нов иск и този път носи финансови санкции за страната ни“, уточни още той.

По думите му „здравето не може да бъде заменено, за разлика от енергията.“

По-рано днес РИОСВ-Хасково обяви, че предприятието може да работи. Служителите, бяха планирали протест, който след новината беше отменен.